maandag, oktober 18, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Anderen / 100.000 kilo ivoor en 1.000 kilo hoorn van neushoorns op brandstapel
100.000 kilo ivoor en 1.000 kilo hoorn van neushoorns op brandstapel

100.000 kilo ivoor en 1.000 kilo hoorn van neushoorns op brandstapel

  • Anderen
  • A.s. zaterdag 30 april vindt in Nairobi National Park in Kenia de vernietiging plaats van 100.000 kilo ivoor en van 1.000 kilo neushoornhoorn. Het is de grootste voorraad ivoor ooit die in één keer wordt verbrand. Hiermee neemt Kenia de fakkel over van Kameroen in de strijd tegen de illegale handel in ivoor en neushoornhoorn. Op het event zullen tal van internationale regeringsleiders en prominenten aanwezig zijn naast natuurbeschermingsorganisaties en veel pers. De boodschap: dit land tolereert geen wildlife crime.
  • World Wildlife Fund
  • www.wnf.nl
  • dgruijl@wwf.nl
  • https://www.wnf.nl/nieuws-en-resultaten/bericht/100.000-kilo-ivoor-en-1.000-kilo-hoorn-van-neushoorns-op-brandstapel.htm

30.000 olifanten

Sinds 1989 hebben in totaal 17 landen meer dan 130 ton ivoor vernietigd, in de laatste drie jaar ging al 80 ton ivoor in vlammen op of verdween onder de wals. Enkele voorbeelden in 2015: 15 ton in Kenia, 6,1 ton in Ethiopië, 4,7 ton in de Republiek Congo, 1 ton in New York en 2,4 ton in Mozambique. Het meeste ivoor waarop beslag wordt gelegd is afkomstig van wildlife criminelen die hele slagtanden of snuisterijen exporteren naar landen waar ivoor nog steeds populair is. Per jaar worden daarvoor alleen al in Afrika zo’n 30.000 olifanten gedood.

Nauwkeurige registratie

Vernietiging van slagtanden of snijwerk van ivoor is een sterk signaal. WNF dringt er samen met partnerorganisatie TRAFFIC echter al langer op aan dat overheden het in beslag genomen ivoor ook telkens nauwkeurig laten registreren door een onafhankelijke instantie zodat het niet tóch illegaal op de zwarte markt terecht komt. Bij een recente vernietiging van neushoornhoorn in Mozambique werden 12 van de 65 hoorns gestolen uit een magazijn van de politie.

Strenger straffen

Vernietigen alleen is natuurlijk niet voldoende. WNF roept landen op strengere straffen in te stellen tegen wildlife crime en deze ook daadwerkelijk op te leggen. Zero-tolerancebeleid ten aanzien van de illegale handel, terugdringen van de vraag én beter beheer van de natuur op lokaal niveau horen daar ook bij. Want uiteindelijk bedreigen de grootschalige criminele praktijken niet alleen de dieren zelf maar ook de stabiliteit van regeringen en zelfs hele regio’s door corruptie en geweld van de georganiseerde criminaliteit.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top