dinsdag, augustus 16, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / 100.000 opvangplekken langs Balkanroute
100.000 opvangplekken langs Balkanroute

100.000 opvangplekken langs Balkanroute

  • Europa
  • In Griekenland worden nog dit jaar 50.000 opvangplekken voor vluchtelingen gecreëerd. Verderop langs de Balkanroute, waarlangs migranten naar rijkere Europese landen reizen, komen er nog eens 50.000.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjyh5zbvucyc/nieuws/100_000_opvangplekken_langs_balkanroute?ctx=vhshnf7snxu9&tab=0

Die afspraak is het meest concrete resultaat van het topoverleg in Brussel over de vluchtelingencrisis. ,,Dat moet rust en stroomlijning bieden in de stroom die naar Duitsland loopt’’, zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel en Migratie) zondagnacht na acht uur vergaderen.

De Europese Commissie had elf regeringsleiders uitgenodigd in Brussel in een poging de vluchtelingenstroom in het zuidoosten van Europa gecoördineerder te laten verlopen. Ze kwamen een plan van zeventien punten overeen. Een daarvan is dat elk betrokken land een functionaris aanwijst om snel actuele informatie uit te wisselen met andere landen.

Landen die denken de instroom niet aan te kunnen, moeten binnen 24 uur om hulp vragen, zo werd afgesproken. ,,Een beleid van het doorlaten van vluchtelingen zonder het buurland te informeren is niet acceptabel”, staat in de slottekst die de leiders ondertekenden.

Verder wordt Slovenië, dat om hulp had gevraagd, geassisteerd met noodsteun en vierhonderd politiemensen. De Sloveense premier Miro Cerar had eerder op de avond gezegd dat als er niet beter wordt samengewerkt ,,de Europese Unie uit elkaar valt’’.

Niet alleen de grenzen tussen Griekenland, Albanië en Macedonië worden beter in de gaten worden gehouden, ook komt er meer toezicht langs de Griekse kust. Daarnaast beloofden de landen serieus aan de slag te gaan met de registratie van vluchtelingen. ,,Mensen moeten worden geregistreerd. Geen registratie, geen rechten’’, sprak voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, die de leiders bijeen had geroepen.

Dijkhoff sprak van een avond met ,,ups and downs”. Als pluspunt noemde hij dat nu ,,landen aan boord zijn getrokken die niet in de Europese Unie zitten”, doelend op onder meer Albanië, Servië, Macedonië en Montenegro. Veel landen langs de route zien zichzelf vooral als doorvoerland, aldus Dijkhoff. Hij wees erop dat er een groter belang ligt in afspraken met een land als Turkije.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel toonde zich realistisch. ,,Dit is een bouwsteen, maar we moeten nog vele vervolgstappen nemen.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top