donderdag, juni 4, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / 1001 Inventions toont uitvindingen van de moslimbeschaving
1001 Inventions toont uitvindingen van de moslimbeschaving

1001 Inventions toont uitvindingen van de moslimbeschaving

  • Nederland
  • Rondreizende tentoonstelling vijf maanden te zien in Rotterdam Van straatlantaarn tot vulpen en van scalpel tot parfum. Talloze zaken die wij dagelijks gebruiken, zonder te weten dat ze oorspronkelijk afkomstig zijn uit een eeuwenoude moslimbeschaving. De tentoonstelling 1001 Inventions toont de bezoekers de wetenschappelijke en culturele ontdekkingen van de moslimbeschaving tijdens het duizend jaar durende Gouden Tijdperk. De prijswinnende expositie strijkt tijdens haar wereldreis neer in het Rotterdamse voormalige Postkantoor, waar ze vijf maanden lang te zien zal zijn, van 29 augustus 2014 tot en met 11 januari 2015. De reizende tentoonstelling is wereldwijd al bezocht door ruim vijf miljoen mensen, waaronder prominenten als Hilary Clinton, prins Carl Philip van Zweden en prins Charles van Wales.
  • MissPublicity
  • http://www.misspublicity.nl
  • mail@misspublicity.nl

Tijdens het Gouden Tijdperk van de moslimbeschaving werden talloze uitvindingen en ontdekkingen gedaan waarvan wij tot op de dag van vandaag de vruchten plukken. Vele uitvindingen en kunstuitingen van inspirerende moslimmannen en -vrouwen hebben de funderingen gelegd voor onze moderne wereld. Tijdens dit tijdperk, dat bijna 1000 jaar duurde, groeide alchemie uit tot de wetenschap van de scheikunde. Er werden pogingen gedaan om de eerste bemande raket te lanceren, om medische operaties uit te voeren en om te navigeren met behulp van de sterren. Daarnaast ontstonden de eerste theorieën over de evolutie van dieren.

Interactief vermaak

1001 Inventions is een interactieve tentoonstelling die haar bezoekers weet te boeien en verwonderen en hun kennis zal verbreden. De tentoonstelling biedt bezoekers van alle leeftijden educatief vermaak in de vorm van korte films, interactieve stations, workshops, spellen en acteurs die op de expositie rondlopen. Speciaal voor 1001 Inventions werd een film gemaakt met de gerenommeerde acteur Sir Ben Kingsley die tijdens filmfestivals in New York en Cannes verschillende prijzen binnensleepte voor beste educatieve film. Deze korte film wordt tijdens de expositie aan het publiek getoond. De expositie is opgedeeld in zeven verschillende zones die elk een deel van de moslimbeschaving omvatten…

1. In de Home Zone zullen voorwerpen te zien zijn die we herkennen uit ons dagelijks leven, zoals klokken, tuinen, shampoo, spelletjes, camera’s en stoffen. De kleden in onze huizen, onze kleding en de manier waarop we koffie drinken zijn allemaal terug te vinden in deze zone. Ontdekken wat we nog meer tegenkomen uit de moslimbeschaving doe je onder meer door middel van een computerspel.

2. In de Market Zone wordt duidelijk hoe reizen en handel in de moslimbeschaving nieuwe ideeën opleverde voor landbouw, energieopwekking en de productie van goederen. Hier ontdek je hoe een rustplaats op een karavaanroute eruit zag en welke producten uit welke regio’s kwamen, zoals goud en kruiden uit Damascus.

3. In de School Zone zijn de links te ontdekken tussen bibliotheken, universiteiten en studeren van toen en nu. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk waarom we de cijfers van 1 tot 10 op onze manier schrijven en hoeveel overlap er tussen de Arabische en westerse talen is. Ook is te zien hoe moslim wetenschappers het begrip nul uitvonden en het decimale stelsel ontwikkelden.

4. In de Hospital Zone blijkt de grote invloed van de moslimbeschaving op de huidige geneeskunde, veel ontdekkingen worden vandaag de dag nog steeds gebruikt in ziekenhuizen. De expositie laat onder meer ziekenhuizen zien uit de vervlogen tijden, compleet met lopend water en afdelingen voor mentaal zieken.

5. De Town Zone laat zien hoe architectuur uit de westerse en oosterse cultuur met elkaar verweven zijn. Zo zou een duizend jaar oude toren uit Algerije de inspiratie geweest zijn voor heel veel Europese kerktorens en waren de luxe spa’s zoals wij die kennen in die tijd al heel gewoon.

6. Dat geografen, ontdekkingsreizigers en geleerden een grote invloed hebben gehad op het maken van kaarten en op de manier waarop we de planeet aarde nu zien, is te zien in de World Zone. Denk bijvoorbeeld aan het ontstaan van regenbogen en bergketens, over dit soort vraagstukken boog men zich in die periode. De ontdekkingen van de wereldreizigers vormden ook nogal eens de basis voor verhalen die wij tot op de dag van vandaag als sprookjes voorlezen, zoals de 1001 Nachten.

7. In de Universe Zone wordt duidelijk hoe instrumentenmakers en astronomen onze kennis van het heelal hebben verbreed. Talloze instrumenten die ontwikkeld werden door astronomen waren onmisbaar bij het navigeren en het bepalen van de tijd.

(kader) Wist je dat…

* Eén van de eerste universiteiten ter wereld werd opgericht door een moslima genaamd Fatima al-Fihri? De universiteit bestaat overigens nog steeds.

* Dat het gebruik van drie-gangen maaltijden door Europa verspreid werd vanuit de Spaanse moslimbeschaving?

* Dat de kroontjespen, voorloper van de vulpen, tijdens de tiende eeuw werd ontworpen in opdracht van ene Caliph Al – Mu’Izz?

* Dat Arabische alchemisten in de achtste eeuw al kerosine distilleerden uit ruwe olie?

* Dat tijdens de elfde eeuw ‘onze’ tulpen, anjers en irissen uit tuinen van het Midden Oosten naar Europa werden getransporteerd?

Moslim kunst

OnéGo Events stelt tijdens deze tentoonstelling speciaal ruimte beschikbaar voor een bijzonder initiatief. Zij geven Nederlandse kunstenaars die een band hebben met de moslimgemeenschap de kans om hier tijdelijk hun kunst te exposeren. Zo wordt hun werk bij een breed publiek onder de aandacht gebracht en krijgt deze kunst een bijzonder podium.

1001 Inventions is vanaf 29 augustus 2014 tot en met 11 januari 2015 te zien in Post Rotterdam.

Overige informatie

1001 Inventions

Datum: 29 augustus 2014 tot en met 11 januari 2015

Locatie: Voormalig postkantoor

Coolsingel 42

3011 AD Rotterdam

Website: www.1001inventions.nl

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top