vrijdag, december 3, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / 125ste sterfjaar Vincent van Gogh in 2015 uitgebreid herdacht met internationaal programma
125ste sterfjaar Vincent van Gogh in 2015 uitgebreid herdacht met internationaal programma

125ste sterfjaar Vincent van Gogh in 2015 uitgebreid herdacht met internationaal programma

  • Nederland
  • Op 29 juli 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) is gestorven. De Stichting Van Gogh Europe, een samenwerkingsverband tussen circa 30 instellingen, grijpt dit moment aan om de Nederlandse kunstenaar te eren rond het thema “125 jaar inspiratie”. Uitgangspunt hierbij is dat de kunstenaar tot op de dag van vandaag velen inspireert en 125 jaar na zijn dood meer dan ooit ‘leeft’. In verschillende steden in Nederland, België, Frankrijk en Engeland die van betekenis zijn voor het leven en werk van de kunstenaar worden het hele jaar activiteiten georganiseerd: belangwekkende tentoonstellingen, culturele evenementen, digitale applicaties etc. Niet eerder is op deze schaal samengewerkt tussen de instellingen (musea en erfgoedlocaties) die zich actief inzetten voor het behoud van het erfgoed van Van Gogh.
  • Van Gogh Museum
  • http://www.vangoghmuseum.nl
  • info@vangoghmuseum.nl
  • http://www.vangoghmuseum.nl/vgm/index.jsp?page=345110&lang=nl

Van 24 januari t/m 17 mei 2015 organiseert de Stichting Mons 2015 als Culturele Hoofdstad van Europa de expositie Van Gogh in de Borinage, de geboorte van een kunstenaar in het BAM (Museum voor Schone Kunsten). Tijdens zijn verblijf van bijna twee jaar (1878-1880) in de Borinage beëindigde Vincent van Gogh zijn carrière als predikant en koos hij voor het kunstenaarsbestaan. Hij ontwikkelde in België al snel een voorliefde voor motieven uit het alledaagse leven van boeren en arbeiders. In de tentoonstelling zijn circa 70 schilderijen en tekeningen uit diverse internationale collecties te zien, waarvan omvangrijke bruiklenen van het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum.

In het Kröller-Müller Museum vindt van 25 april t/m 27 september 2015 Van Gogh & Co plaats. De tentoonstelling gaat in op traditionele genres aan het eind van de 19de eeuw: stillevens, landschappen en vergezichten, natuur, stadsgezichten en portretten. Werk van Van Gogh – in totaal meer dan 50 stuks, zowel schilderijen als tekeningen – uit verschillende periodes wordt gecombineerd met dat van tijdgenoten uit de collectie van het museum. De bezoeker krijgt zo de mogelijkheid om parallellen te trekken en te ontdekken hoe Van Gogh met de diverse genres omging.

Het Noordbrabants Museum is in gesprek met de internationaal bekende kunstenaar, ontwerper, ondernemer en pionier Daan Roosegaarde (1979) over een expositie (juni t/m augustus 2015) geïnspireerd door Van Gogh. Eerder ontwikkelde Studio Roosegaarde voor de regio Eindhoven een 600 m lang innovatief fietspad geïnspireerd op het beroemde doek Starry night (Museum of Modern Art, New York), als onderdeel van de in mei 2013 geopende Van Gogh fietsroute. Naar verwachting wordt het interactieve fietspad in het najaar van 2014 opgeleverd.

Het Van Gogh Museum pakt uit met de ambitieuze tentoonstelling Munch : Van Gogh (25 september 2015 t/m 17 januari 2016). Zowel Vincent van Gogh als Edvard Munch (1863-1946) staan bekend om hun emotioneel geladen schilderijen en tekeningen, hun persoonlijke en innovatieve stijl en een leven vol ontberingen. Beiden streefden naar een modernisering van de kunst door het afbeelden van existentiële en universele thema’s in een expressieve beeldtaal. Ondanks de vele opvallende parallellen in hun oeuvres en artistieke ambities, en het feit dat ze vaak worden beschouwd als elkaars tegenhangers, zijn deze titanen niet eerder samengebracht in een tentoonstelling. Ter gelegenheid van het herdenkingsjaar brengt het Van Gogh Museum hier in samenwerking met het Munch Museum verandering in.

Los van deze grotere museale projecten worden op de verschillende erfgoedlocaties tal van activiteiten voorbereid. Zo staat het cultureel seizoen 2014 (5 april t/m 31 augustus) van Auvers-sur-Oise, de plek waar Van Gogh is gestorven en begraven ligt, onder de naam In de voetsporen van Van Gogh al in het teken van Van Gogh en wordt dit thema in 2015 en 2016 voortgezet. Ook op de locaties in Brabant waar Van Gogh heeft gewerkt en gewoond worden in 2015 het gehele jaar door activiteiten georganiseerd die zijn geïnspireerd op Van Goghs leven en werk. In de loop van 2014 worden de overige programmadelen bekendgemaakt.

Stichting Van Gogh Europe

Vier instellingen staan aan de basis van de Stichting Van Gogh Europe: het Van Gogh Museum, het Kröller-Müller Museum, Van Gogh Brabant en Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa. Samen vormen zij onder de naam Van Gogh Europe de kern van een samenwerkingsverband tussen circa 30 instellingen die zich in Nederland, België, Frankrijk en Engeland actief inzetten voor behoud van het erfgoed van Van Gogh.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top