maandag, oktober 22, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / 2013 goed jaar voor Foam Fotografiemuseum Amsterdam
2013 goed jaar voor Foam Fotografiemuseum Amsterdam

2013 goed jaar voor Foam Fotografiemuseum Amsterdam

  • Nederland
  • Foam Fotografiemuseum Amsterdam sluit het jaar 2013 af met een unieke overzichtstentoonstelling van de legendarische fotograaf, cineast en ontwerper William Klein. Speciaal voor het pand aan de Keizersgracht selecteerde Foam werk uit het persoonlijke archief van Klein in Parijs. Het resultaat is een ongekende verzameling foto's, boeken en films van deze invloedrijke fotograaf, die alleen in Amsterdam te zien is. Bij de tentoonstelling is een speciale uitgave van Foam Magazine verschenen, volledig gewijd aan William Klein.
  • FOAM Fotografiemuseum
  • http://www.foam.org
  • foam@foam.org
  • http://www.foam.org/press/2013/foam-in-2013

Tentoonstellingen van Kleins werk van enige omvang zijn in Nederland zeldzaam. De laatste keer dat een dergelijke tentoonstelling te zien was, was in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1967. Foam is er dan ook bijzonder trots op deze overzichtstentoonstelling te presenteren die drie maanden lang het volledige museum aan de Keizersgracht vult, waarmee recht wordt gedaan aan leven en werk van één van de grote meesters van de fotografie.

Bruisend jaar

De zeer succesvolle opening van het retrospectief van William Klein op 20 december markeert de laatste twee weken van een bruisend jaar in Foam. In 2013 programmeerde Foam twintig tentoonstellingen in het museum en dertien op locatie waaronder een spectaculaire billboardexpositie (Foam Magazine Talents) op het water van de Keizersgracht. Er kwamen zo’n 200.000 bezoekers naar het museum en naar de tijdelijke projectruimte &Foam aan de Vijzelstraat. Tentoonstellingen van Diane Arbus, Edward Steichen en Tim Hetherington trokken veel publiek. Ook nationale fotografen als Koos Breukel en Roy Villevoye, het duo WassinkLundgren, tijdschrift-fotografen als Bart Nieuwenhuijs en Boudewijn Neuteboom, en jong talent als Jan Hoek gaven op ieder hun eigen wijze vorm aan bijzondere tentoonstellingen die een divers publiek aanspraken. De tweede editie van de internationale fotografiebeurs Unseen, mede georganiseerd door Foam, trok dit jaar nog meer bezoekers dan vorig jaar, ruim 24.000 fotografieliefhebbers.

Jong talent

In Foam 3h, Foams tentoonstellingsruimte voor jong talent, was ook in 2013 weer veel internationaal talent te zien. Foam presenteerde er werk van Sara Cwynar (CA)), Lara Dhondt (BE), Jan Hoek (NL), Peter Puklus (HU) en Lorenzo Vitturi (IT). Dit jaar werd het duo Taiyo Onorato & Nico Krebs (CH) uitgeroepen tot winnaar van de jaarlijkse internationale fotografieprijs de Foam Paul Huf Award.

Reizende tentoonstellingen

Internationaal waren er meerdere tentoonstellingen van Foam te zien. Zoals Album Beauty van Erik Kessels (UK en Frankrijk) en – in het kader van het Nederland Rusland jaar – Still/Life, met werk van Nederlandse fotografen als Anouk Kruithof, Scheltens Abbenes en Paul Kooiker, Me & My Models van Jan Hoek en Foam Magazine Talents 2013 (alle drie in Rusland te zien).

Programma 2014

Het komende jaar staat als eerstvolgende tentoonstelling The Enclave van Richard Mosse (IE) op de agenda (vanaf 21 maart 2013). Dit monumentale multi-media project is voor het eerst getoond tijdens de laatste editie van de Biënnale van Venetië, en werd daar met veel lof ontvangen. De installatie bestaat uit zes grote projectieschermen die de burgeroorlog in Congo representeren, geschoten met infraroodfilm speciaal ontwikkeld voor camouflage detectie. Het resultaat is een zinderend, psychedelisch junglelandschap in fel magenta. Voor 2014 staat er verder een flink aantal bijzondere namen op het tentoonstellingsprogramma, waaronder Larry Clark (US), JH Engström (SE), Kaveh Golestan (IR), Ola Lanko (UA), Vivian Maier (US), Onorato & Krebs (CH), Anouk Steketee en Eefje Blankevoort (NL) en Daisuke Yokota (JP). Ook zal er in de zomer een tentoonstelling worden gepresenteerd met werk uit de eigen collectie van Foam. Daarnaast zijn er groepstentoonstellingen, zoals Fashion Photography Next (juli/september) en New Positions., een tentoonstelling over de nieuwste generatie Amerikaanse en Canadese fotografen (september/oktober).

De overzichtstentoonstelling van William Klein is nog t/m 12 maart 2014 te zien.

Foam is dagelijks open van 10-18 uur, do/vrij 10-21 uur. NB: op 1 januari 2013 12-18 uur. Entree € 8,75 (toeslag William Klein € 1,25).

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top