dinsdag, juli 16, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Internet & ICT / 50-plus ICT-specialisten in de WW zijn hoog opgeleid
50-plus ICT-specialisten in de WW zijn hoog opgeleid

50-plus ICT-specialisten in de WW zijn hoog opgeleid

  • Nederland
  • Werkzoekende ICT’ers van 50-plus zijn over het algemeen hoog opgeleid. Meer dan de helft van de 50-plussers in de WW met een ICT-achtergrond heeft een hbo-opleiding of hoger, tegen 40 procent van de WW’ers onder de 50 jaar. Er zijn bijna 3.800 50-plus ICT-specialisten beschikbaar voor werk, terwijl de vraag naar personeel in de sector groot is. Dit blijkt uit de barometer 50-plus.
  • UWV
  • www.uwv.nl
  • info@uwv.nl
  • http://www.uwv.nl/overuwv/pers/persberichten/2016/50-plus-ict-specialisten-in-de-ww-zijn-hoog-opgeleid.aspx

De barometer laat zien dat er ruim 7.000 WW-uitkeringen aan mensen met een achtergrond in de Informatie- en communicatietechnologie worden verstrekt. Tegelijkertijd is de vraag naar personeel met ICT-kennis groot. Uit onderzoek blijkt dat 51 procent van de ICT-bedrijven (grote) moeite heeft om vacatures te vervullen. Moeilijk vervulbare vacatures zijn die voor developer-programmeur, tester, webdeveloper, security-specialist en BI-specialist.

Regionale verschillen

Regionaal zijn grote verschillen te zien in vraag en aanbod van ICT-specialisten. Zo kent de provincie Utrecht een zeer krappe arbeidsmarkt en is in Limburg de krapte gemiddeld. Ook het aandeel 50-plussers met een ICT-achtergrond in de WW loopt sterk uiteen, van 37 procent in Groningen tot 55 procent in Limburg. Voor de werkzoekende oudere ICT’er kan het daarom de moeite lonen om elders in het land naar werk te zoeken.

Op dit moment gaan ruim 216.000 van de in totaal 470.000 WW-uitkeringen naar 50-plussers (stand eind maart 2016). De instroom van ouderen in de WW blijft ongeveer gelijk in vergelijking met 2015. In de periode februari-maart ontvingen 25.000 mensen van 50-plus een nieuwe WW-uitkering, tegen 23.000 in dezelfde periode vorig jaar. De aantallen voor 2016 liggen hoger omdat de telperiode in 2016 een week langer is dan in 2015.

Personeelsbeleid 2.0

Maarten Emons van Ngi-NGN, de beroepsvereniging voor ICT-professionals, pleit in de barometer voor ‘personeelsbeleid 2.0’. Zijn boodschap aan werkgevers: ‘Blijf niet zoeken tot je die nieuwe medewerker hebt gevonden die voldoet aan alle criteria in de vacaturetekst, maar kijk naar het bestaande potentieel van professionals met een ICT-achtergrond. Ga de dialoog aan met deze mensen, maak een selectie op basis van de gevraagde competenties en zorg voor de benodigde update van de kennis en vaardigheden.’ Volgens Emons ‘kunnen we het ons niet veroorloven om het potentieel van werkzoekende ICT’ers links te laten liggen.’

Over de barometer 50-plus

Met de barometer 50-plus (pdf, 629 kB) geeft UWV een actueel beeld van de positie van ouderen op de arbeidsmarkt, zoals de ontwikkeling van het aantal WW-uitkeringen en verschillende wetenswaardige nieuwtjes en feiten. De barometer verschijnt iedere 2 maanden. De informatie mag vrij worden gebruikt, met vermelding van UWV als bron.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top