zaterdag, oktober 23, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Energie & Milieu / 7,2 miljoen Nederlanders kunnen eigen stroom opwekken
7,2 miljoen Nederlanders kunnen eigen stroom opwekken

7,2 miljoen Nederlanders kunnen eigen stroom opwekken

  • Nederland
  • In 2050 kan een kwart van alle stroom in Nederland op duurzame wijze worden opgewekt door burgers en kleine bedrijven. 7,2 miljoen mensen, tegen die tijd 40% van de bevolking, kan ‘prosument’ worden, of energie-doe-het-zelver.
  • Greenpeace
  • info@greenpeace.nl

In heel Europa gaat het zelfs om de helft van het elektriciteitsverbruik, opgewekt door maximaal 264 miljoen mensen en bedrijven. Dat blijkt uit een Europa-wijde studie van CE Delft, uitgevoerd in opdracht van Greenpeace en ODE Decentraal. We zien grote voordelen in de democratisering van de energievoorziening en pleiten ervoor alle ruimte te geven aan burgers en bedrijven om dit potentieel ten volle te benutten.

115 miljoen elektrische auto’s

De onderzoekers verwachten dat in 2050 115 miljoen Europeanen een elektrische auto hebben, 70 miljoen een elektrische boiler, 60 miljoen zonnepanelen op het dak en 42 miljoen batterijen om energie op te slaan.

Dat klinkt misschien als veel, maar de afgelopen jaren heeft schone energie een ongekende sprong gemaakt. In Nederland is het aantal huishoudens met zonnepanelen op het dak de afgelopen vijf jaar verzesvoudigd tot 350.000 huishoudens. Daarnaast telt Nederland al 220 energiecoöperaties met samen 40.000 leden. Dat aantal groeit snel.

Windcoörperaties

Campagneleider klimaat en energie Joris Wijnhoven: “Zeker in Nederland groeit het besef dat burgers en bedrijven die zelf willen investeren in het opwekken van zonne- en windenergie alle ruimte verdienen. Maar die moeten daar dan wel de kans voor krijgen. Paradoxaal genoeg worden windcoöperaties juist vaak dwarsgezeten door malle regels van provincies die de bouw van molens onmogelijk maken. De omslag naar schone energie heeft alleen kans van slagen als iedereen mee kan doen, niet alleen de grote energiebedrijven”.
Overal in Europa staan regelingen voor het zelf opwekken van schone energie onder druk. In Spanje is zelfs een zonnetax is ingevoerd. Ook in Italië zijn door belemmerende regels de investeringen van burgers in zonnepanelen ingestort.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top