vrijdag, september 18, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Media & Sociale Netwerken / 800 Nederlanders in geweer tegen schending privacy door Facebook
800 Nederlanders in geweer tegen schending privacy door Facebook

800 Nederlanders in geweer tegen schending privacy door Facebook

  • Nederland
  • Ruim 800 Nederlanders hebben zich aangesloten bij een privacyrechtszaak tegen Facebook. Zij eisen met ruim 12.000 anderen in Europa 500 euro schadevergoeding per persoon wegens het schenden van de Europese privacywetgeving door Facebook. De rechtszaak is deze week aangespannen door de Oostenrijkse activist Max Schrems.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjm2g0qpvatg/nieuws/800_nederlanders_in_geweer_tegen?ctx=vhsih95vppua&tab=0

Hij meldt dat Nederland na Duitsland en Oostenrijk tot de voorhoede behoort met het aantal deelnemers in de gezamenlijke aanklacht tegen de sociale-mediagigant. De klagers menen onder meer dat Facebook in strijd met Europese regelgeving via tracking cookies het surfgedrag van deelnemers volgt en gegevens aan derden doorverkoopt. Daarvoor hebben de deelnemers aan Facebook geen expliciete toestemming gegeven, zegt Schrems.

De Nederlandse burgerrechtenbeweging Bits of Freedom zegt de aanklacht van Schrems tegen Facebook te ondersteunen en haar donateurs en volgers op te roepen zich bij de rechtszaak aan te sluiten.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), dat eerder in het geweer kwam tegen Google, wil geen commentaar geven omdat de zaak onder de rechter is. De Ierse toezichthouder is volgens het CBP aan zet, omdat Facebook zijn Europese dochter in Ierland heeft gevestigd. Wel erkent het CBP de uitspraak met grote belangstelling tegemoet te zien.

Facebook Ireland Ltd. zegt in een reactie vooralsnog niet te willen reageren. Het bedrijf zou de dagvaarding nog niet hebben ontvangen. De zaak is in Oostenrijk aanhangig gemaakt.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top