maandag, oktober 22, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / 90.000 bezoekers op 2e lustrum Veteranendag
90.000 bezoekers op 2e lustrum Veteranendag

90.000 bezoekers op 2e lustrum Veteranendag

  • Nederland
  • Ongeveer 90.000 veteranen en belangstellenden zijn getuige geweest van de 10e Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Op Veteranendag bedankt Nederland de ongeveer 130.000 (oud-)militairen voor hun inzet in dienst van Nederland.
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/06/28/90.000-bezoekers-op-2e-lustrum-veteranendag

De dag begon met een bijeenkomst in de Ridderzaal, waar minister-president Mark Rutte de veteranen toesprak. Dat gebeurde in het bijzijn van koning Willem-Alexander en Ridder Militaire Willems-Orde kapitein Marco Kroon. Rutte maakte hier bekend dat het comité dat de Nederlandse Veteranendag organiseert, de status van Nationaal Comité krijgt. De erkenning is symbolisch. Er zijn geen financiële of andere voordelen aan verbonden.

Ramakers

Rutte stond stil bij de ervaringen van 2 veteranen: de 92-jarige oud-marinier Willem ‘Bill’ Ramakers, die begin mei 1940 betrokken was bij de strijd om de Maasbruggen in Rotterdam, en de 31-jarige Anke Dorpmanns. Zij ging op missie naar Bosnië en Irak en kwam terug met een posttraumatische stressstoornis. ”Hun verhalen moeten verteld worden, zodat we in Nederland beseffen dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat we die te danken hebben aan Ramakers en zijn kameraden, aan Dorpmanns en aan al die andere veteranen”, zei Rutte.

Herinneringsmedaille

Op Het Binnenhof had daarna een ceremonie plaats, waarbij eerst 65 (oud-)militairen de Herinneringsmedaille Vredesoperaties kregen uit handen van onder anderen minister Hennis, Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en luitenant-generaal Ton van Ede, de Inspecteur der Veteranen.

Applaus

De route langs het defilé stond vroeg in de middag al op sommige plekken 5 rijen dik voor het defilé. Onder vaak luid applaus trok een stoet van circa 5.000 jonge en oude veteranen, voertuigen, muziekkorpsen en in de lucht een aantal moderne en historische vliegtuigen voorbij.

Daarna concentreerde de Veteranendag zich op het Malieveld, waar zoals altijd oude bekenden elkaar ontmoetten en tijd was voor ontspanning. Op dit moment zijn circa 30.000 veteranen nog militair actief. De oudste veteranen vochten in de Tweede Wereldoorlog.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top