woensdag, mei 18, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Aanbieders beloven betere bescherming beleggers bij risicovolle hefboomproducten
Aanbieders beloven betere bescherming beleggers bij risicovolle hefboomproducten

Aanbieders beloven betere bescherming beleggers bij risicovolle hefboomproducten

  • Nederland
  • Bepaalde beleggingsproducten met een hoge hefboom bieden beleggers geen toegevoegde waarde, doordat ze een onwenselijk kleine kans bieden op een positief rendement. Daarnaast zijn beleggingsproducten met een hefboom, zoals turbo’s, speeders en sprinters, niet geschikt voor het opbouwen van vermogen op de lange termijn. Ook biedt de uitleg die aanbieders geven over de hefboomwerking en de gevolgen voor het mogelijke rendement onvoldoende houvast voor beleggers. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de werking van hefboomproducten met een ingebouwde stop-loss.
  • AFM
  • http://www.afm.nl
  • info@afm.nl
  • http://www.afm.nl/nl/professionals/afm-actueel/nieuws/2013/sep/hefboomproducten.aspx

De AFM heeft de resultaten van dit onderzoek voorgelegd aan aanbieders van turbo’s en aan hen gevraagd met oplossingen te komen voor de geconstateerde tekortkomingen.

Maatregelen

De aanbieders hebben na constructief overleg een aantal maatregelen voorgesteld om de bescherming van beleggers te verbeteren. Ze willen deze per 1 oktober van dit jaar invoeren.

  • Aanbieders gaan een website oprichten waarop zij onafhankelijke en niet-commerciële informatie geven over de werking van deze producten, vooral over de hefboomwerking zelf.
  • Aanbieders gaan op hun eigen website meer en nadrukkelijker aandacht schenken aan risicowaarschuwingen.
  • Aaanbieders gaan een associatie van uitgevende ondernemingen oprichten die het initiëren, implementeren en doorontwikkelen van marktstandaarden eenvoudiger maakt.
  • Aanbieders gaan hun productaanbod aanpassen waarbij de extreem hoge hefbomen niet meer mogelijk zijn bij uitgifte. Ook worden producten waarbij de hefboom gedurende de daghandel te hoog oploopt aan het einde van de dag uit de markt gehaald.

De AFM is positief over deze maatregelen en ziet ze als een stap in de goede richting. Wel plaatst de AFM hierbij de kanttekening dat vooral de laatste maatregel moet worden geëvalueerd om te kijken of die wel voldoende bescherming aan beleggers biedt. De AFM blijft aandacht houden voor hefboomproducten.

Resultaten uit het onderzoek

De AFM heeft op basis van een kwalitatieve en kwantitatieve analyse hefboomproducten beoordeeld die in Nederland worden aangeboden. Hieruit zijn allereerst de belangrijkste risico’s naar voren gekomen van dergelijke producten. Het gaat dan onder meer om risico’s wat betreft koersverloop van de onderliggende waarde, de gap risk premie bij bepaalde varianten van de turbo’s, het bereiken van het stop-lossniveau buiten handelstijden en de invloed van de hefboomwerking op het potentiële beleggingsresultaat. De AFM vindt dat aanbieders beleggers met name over de hefboomwerking duidelijker moeten informeren.

Het onderzoek heeft zich in belangrijke mate gericht op een kwantitatieve beoordeling van de producten. De AFM heeft de kansverdeling van het verwachte rendement gemodelleerd van een belegging direct in de onderliggende waarde en een belegging in dezelfde onderliggende waarde via een hefboomproduct. Uiteraard biedt een analyse op basis van historische gegevens geen waterdichte resultaten. Echter, uit de analyse blijkt dat de kans op een positief rendement krimpt naarmate de hefboom groter wordt en ook in welke mate dit gebeurt.

Onvoldoende kennis onder beleggers

Uit marktonderzoek blijkt ook dat veel beleggers in hefboomproducten (eind 2012) onvoldoende kennis hebben van de werking ervan. Slechts een op de tien van alle hefboombeleggers kan van acht kenmerken aangeven welke wel en niet van toepassing zijn. Zo denkt een op de drie ten onrechte dat een hefboomproduct nooit buiten handelstijden door het stop loss niveau kan gaan.

Beleggers overschatten daarnaast hun rendement bij het beleggen in hefbomen. Zij verwachten de komende jaren gemiddeld 21% per jaar aan bruto rendement te behalen. En dat terwijl ze in het afgelopen jaar gemiddeld maar 5% bruto rendement hebben behaald. Ook weet 4 op de 10 niet welk rendement zij het voorgaande jaar hebben behaald op hun belegging in hefboomproducten.

Producten met een te hoge hefboom bieden beleggers te weinig kans op een positief rendement. De manier waarop de producten zijn gestructureerd, blijkt er in de praktijk voor te zorgen dat de ‘downside’ in een zodanig sterke mate wordt uitvergroot dat maar zeer de vraag is of dit product nog toegevoegde waarde biedt voor de beleggers. De AFM vindt dat dergelijke producten niet aan beleggers mogen worden aangeboden en vindt ook dat aanbieders van andere vergelijkbare producten de toegevoegde waarde voor de beleggers moeten blijven garanderen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top