maandag, september 23, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Internationale / Aantal fabrieksrobots in China stijgt snel
Aantal fabrieksrobots in China stijgt snel

Aantal fabrieksrobots in China stijgt snel

  • Internationale
  • China schaft elk jaar meer fabrieksrobots aan dan andere landen in de wereld. Dat heeft onder andere te maken met de stijgende lonen in China.
  • china-robots
  • BMO Automation
  • http://www.bmoautomation.nl/
  • k.aarts@scherponline.nl

China is het land van controversen. Dat blijk nu ook in de industrie van het land: in China worden elk jaar meer fabrieksrobots zoals die van BMO aangeschaft dan waar ook ter wereld. Dat terwijl het land ook de meeste inwoners (lees: arbeidskrachten) ter wereld heeft. In Azië hebben ze, veel eerder dan in de Westerse wereld, de komst van robots omarmd. De vraag is nu: krijgt de werkeloosheid hierdoor een boost of gaat deze juist verder dalen.

China snel aan de top

Als het gaat om de wereldeconomie, wordt er door veel landen naar China gekeken. Wanneer de economie daar groeit, blijven investeerders vertrouwen hebben in de wereldeconomie. Dat legt druk op de schouders van de Chinezen die steeds op zoek zijn naar mogelijkheden om de economie te laten groeien. Robots bleken een goede investering en sinds 2013 koopt er geen enkel land zoveel fabrieksrobots als China. Zuid-Korea staat momenteel nog aan de top als het gaat om het aantal fabrieksrobots, maar volgens analisten zal die eerste plaats snel overgedragen moeten worden aan China. Cijfers van de IFR (International Federation of Robotics) ondersteunen deze voorspellingen.

Factoren die investeringen in robots bevorderen

China is een groot fabrieksland. Toch ligt de concurrentie op de loer: de lonen zijn in China in de afgelopen jaren flink gestegen, wat in sommige markten betekent dat China niet langer de goedkoopste producten kan aanleveren. Landen als Taiwan en India worden hierdoor steeds aantrekkelijker voor inkopers. De stijging van de lonen in China is deels te wijten aan de vergrijzing waarmee het land te maken heeft. De komende jaren zal de beroepsbevolking drastisch dalen (met een vijfde in 2050).

Robotrevolutie

Om die reden wordt de komst van robots aangemoedigd en wordt er zelfs gesproken van een robotrevolutie. Het investeren in robots wordt steeds aantrekkelijker gemaakt. Zo worden er subsidies verstrekt aan bedrijven die gebruik maken van robots. China heeft nog wel een lange weg te gaan voordat ze nummer één zijn in industriële robots. Momenteel heeft Zuid-Korea de meeste aantal fabrieksrobots met 478 robots op elke 10 duizend arbeiders. In China is dat aantal pas 36 robots op elke 10 duizend arbeiders.

Over Anette

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top