zaterdag, juli 11, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Business & Ondernemerschap / Accountancystudenten Anne Smit en Dorle Kokke over de Workshop Efficiënt en Effectief Studeren
Accountancystudenten Anne Smit en Dorle Kokke over de Workshop Efficiënt en Effectief Studeren

Accountancystudenten Anne Smit en Dorle Kokke over de Workshop Efficiënt en Effectief Studeren

  • Nederland
  • “Iedereen worstelt met dezelfde dingen”
  • Nyenrode business universiteit
  • www.nyenrode.nl
  • info@nyenrode.nl
  • http://newsroom.nyenrode.nl/accountancystudenten-anne-smit-en-dorle-kokke-over-de-workshop-efficient-en-effectief-studeren/

In de jaarlijkse workshop Efficiënt en Effectief Studeren voor accountancystudenten is onder meer aandacht voor planning en tijdsbesteding, motivatie en effectieve studiemethodes. Tijdens de workshop, die wordt verzorgd door studiecoaches Laurien Kooij en Danièle Wilhelmus, oefenen de deelnemers met de verschillende studiemethodes, zodat zij meteen kunnen uitproberen welke voor hen het beste werkt. Anne Smit en Dorle Kokke volgden de workshop op 26 januari. Een paar maanden later vertellen ze over hun ervaringen met de workshop, wat ze ervan hebben opgestoken en hoe ze dat bij het studeren in de praktijk brengen. Anne en Dorle zijn eerstejaars bachelorstudenten Accountancy en collega’s bij Mazars.

Op zoek naar ritme
Anne Smit vond het in de eerste maanden van de studie moeilijk om haar ritme te vinden. De combinatie werk en studie was nieuw voor haar: “Ik ging iedere dag studeren en gebruikte mijn tijd niet efficiënt.” Haar collega Dorle Kokke volgde een andere weg dan de meeste nieuwe bachelorstudenten: ze deed eerst havo, toen de propedeuse van het hbo. Vervolgens zat ze twee jaar in het buitenland en daarna studeerde ze een jaar fulltime Economie en Bedrijfskunde aan de universiteit: “Daar bleek al dat ik op dit niveau er niet meer genoeg aan had om een weekendje voor het tentamen te beginnen met studeren.” Door een longontsteking stopte ze met die studie.

Pas laat aan de slag
Daarna begon Dorle aan de accountantsopleiding op Nyenrode, en merkte ze dat het lastig was om te plannen en die planning ook na te komen. “Ik woon ook op mezelf, wat toch anders is dan bij de meeste beginnende studenten die nog thuis wonen. De eerste maanden hield ik me niet aan de planning en ging ik toch weer een of twee weken voor het tentamen pas echt aan de slag. Ik heb toen drie tentamens niet gehaald. Ik wist even niet hoe ik het aan moest pakken. Via mijn mentor en de studiecoach hoorde ik over deze workshop. Dat leek me niet gek om te doen.”

e bent niet de enige
Samen met twintig medestudenten volgden ze de Workshop Efficiënt en Effectief Studeren op 26 januari. Anne zegt dat ze veel dingen die tijdens de workshop verteld werden wel al wist, maar dat ze er na de workshop pas echt over ging nadenken. “Het was een fijne cursus, ook door de input van de andere deelnemers. Iedereen worstelt met dezelfde dingen.” Dorle: “In de workshop werd ook aandacht besteed aan faalangst, en hoe je relaxter een tentamen kunt ingaan. Ik heb zelf wel last van faalangst en het helpt al als je weet dat je niet de enige bent.”

Dorle Kokke: ”Omdat ik het eerst te druk had met samenvattingen maken kwam ik niet toe aan het oefenen met oude tentamens. Dat doe ik nu wel.“

Smoesjes
Tijdens de workshop werden ook ieders favoriete smoesjes voor studie-ontwijkend gedrag besproken. Hierover zegt Anne: “Ik had ten onrechte het idee dat colleges niet zoveel nut hadden en gebruikte wel eens het smoesje ‘thuis kan ik toch veel meer doen’. Maar dat deed ik dan toch niet, en ik bleek die colleges ook echt nodig te hebben. Sinds de workshop ben ik me daar veel meer van bewust.” Dorle’s smoes was vaak ‘ik ben nu veel te moe’ of ‘oh dat kan later ook nog’, en dan paste ze haar planning steeds weer aan.

Vaste studiedagen
De belangrijkste verandering die Anne na de workshop doorvoerde was om niet iedere dag aan de studie te gaan, maar een paar momenten in de week vast in te plannen. “Ik studeer nu alleen op dinsdag en donderdag, met zo nodig een uitloop in het weekend, en op andere dagen niet. Daar houd ik mezelf ook echt aan. En op de andere dagen heb ik tijd om leuke dingen te doen. Door die structuur in de week kan ik mijn studie op de andere dagen loslaten en daardoor heb ik minder stress.” Ook Dorle heeft met zichzelf afgesproken twee vaste dagen in de week te studeren. “En dat heb ik ook aan anderen verteld. Vriendinnen weten dat ook, ze bellen soms en zeggen dan zelf meteen ‘oh sorry je bent aan het studeren ik bel een andere keer wel terug’.”

Anne Smit: “Je krijgt tips waar je echt wat mee kunt en de workshop wordt op een heel enthousiaste en persoonlijke manier gegeven.”

Tips & Trucs
Welke studietips uit de workshop hebben ze verder overgenomen? Anne: “Ik studeer samen met anderen, vooral bij het oefenen van tentamens is het handig om met elkaar in discussie te gaan. Ook de techniek om mind maps te maken gebruik ik.” Dorle heeft afgezworen om hele boeken samen te vatten: “Het werkt voor mij beter om voor ieder college de stof door te nemen en vragen op te schrijven, zodat ik die kan stellen aan de docent. Een handig trucje is om de powerpoint uit te printen en daar je aantekeningen op te maken. Dan is wat je opschrijft makkelijker te koppelen aan het boek. Omdat ik het eerst te druk had met samenvattingen maken kwam ik niet toe aan het oefenen met oude tentamens. Dat doe ik nu wel.“

Aanrader
Anne zou haar medestudenten zeker aanraden om de workshop te volgen, om de inzichten die je opdoet én omdat je tijdens de workshop merkt dat je niet de enige bent. “Je krijgt tips waar je echt wat mee kunt en de workshop wordt op een heel enthousiaste en persoonlijke manier gegeven.” Dorle vond het fijn dat zij haar specifieke situatie kon bespreken met de studiecoaches. “Na de workshop ging ik weer gemotiveerder studeren.” Haar tentamenherkansingen na de workshop gingen al veel beter. “Als je het bijhoudt is de hoeveelheid te overzien.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top