zondag, juli 12, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Actie werkgever noodzakelijk voor verval vakantiedagen
Actie werkgever noodzakelijk voor verval vakantiedagen

Actie werkgever noodzakelijk voor verval vakantiedagen

  • Nederland
  • Tilburg, 17 juni 2013 - Per 1 juli 2013 vervallen de eerste wettelijke vakantiedagen met de nieuwe vervaltermijn van zes maanden.
  • BW7 Arbeidsjuristen voor Ondernemers
  • http://www.bw7.nl
  • info@bw7.nl

Niet alle werkgevers en werknemers zijn daarvan op de hoogte en dat kan ertoe leiden dat het doel van de wijzigingen van de vakantiewetgeving niet wordt bereikt.

Dat stelt mr. Elly Huijs, arbeidsjurist bij BW7 Arbeidsjuristen voor Ondernemers. “De gemiddelde Nederlandse werknemer heeft 18 vakantiedagen ongebruikt opgespaard. Dit stuwmeer aan vakantiedagen heeft een waarde van 15 miljard euro, die als schuld op de balans van het Nederlandse bedrijfsleven staat.” Om dit stuwmeer aan vakantiedagen aan te pakken is de vakantiewetgeving aangepast.

“De belangrijkste reden om de verjaringtermijn van wettelijke dagen terug te dringen is dat de veiligheid en gezondheid van werknemers in gevaar kunnen komen, wanneer werknemers onvoldoende gebruik maken van hun vakantiedagen”, aldus Huijs. Om werknemers te stimuleren regelmatig vakantiedagen op te nemen, is de verkorte vervaltermijn in de wet opgenomen. Dat heeft tot gevolg dat per 1 juli 2013 de eerste wettelijke vakantiedagen, die zijn opgebouwd in 2012, komen te vervallen indien de werknemer deze nog niet heeft opgenomen. Huijs: “Het is echter wel van belang dat werkgevers en werknemers hiervan op de hoogte zijn. Immers, alleen dan zal men afspraken maken over de opname van de betreffende vakantiedagen vóór 1 juli 2013 en wordt vakantieopname daadwerkelijk gestimuleerd.” Overigens kan de vervaltermijn schriftelijk worden verlengd, bijvoorbeeld in de cao of arbeidsovereenkomst.

“Maar ook omdat vakantiedagen jaarlijks duurder worden, is het voor werkgevers van belang de opname van vakantiedagen te stimuleren”, aldus Huijs. “Omdat op grond van de nieuwe vakantiewetgeving de eerste wettelijke vakantiedagen per 1 juli 2013 vervallen, is dit hét moment om na te gaan om welke vakantiedagen het gaat, om vervolgens afspraken te maken over de opname van vakantiedagen.” Op dit moment lopen nieuwe en oude verjaringstermijnen echter door elkaar heen. Dat zorgt voor veel onduidelijkheid bij werkgevers en werknemers. “Om werkgevers daar een handje bij te helpen, hebben wij een speciale actie op poten gezet. Werkgevers die lid worden van BW7 kunnen hun administratie van vakantiedagen gratis door onze arbeidsjuristen laten controleren. Door vervolgens goede afspraken te maken met werknemers kan het stuwmeer aan vakantiedagen verminderd worden en dat bespaart de werkgever uiteindelijk veel geld.”

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top