woensdag, september 26, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / AEB / EU First !
AEB / EU First !

AEB / EU First !

  • Nederland
  • Wie kent David Ricardo? De Britse econoom heeft aan het begin van de 19e eeuw de theorie geformuleerd dat internationale handel tot meer welvaart voor alle betrokken landen leidt. Ricardo heeft gelijk gekregen: de wereldhandel is tot op de dag van vandaag een van de sterkste motoren van economische groei en welvaart gebleken. Juist in de westelijke markteconomieën is het beleid gemeengoed geworden om bestaande handelsbarrières met vrijhandelsovereenkomsten af te breken en de internationale handel vrij baan te geven.
  • richard-groenendijk-300dpi-aeb-6920
  • AEB Nederland
  • www.aeb.com/nl
  • theovrugt@presscom.nl

De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump ziet dat anders. Hij dreigt met extra invoerheffingen en zegt handelsovereenkomsten af. America first. Klinkt eenvoudig en egoïstisch. En dat is het ook. De gevolgen zijn groot, met name op drie zwaarwegende punten.

 

Ten eerste: ook de wereldhandel is besmet met het virus van alternatieve feiten. Economische analyses spelen geen rol meer – alleen eenvoudige waarheden tellen nog. Een toenemend nationalisme leidt na verloop van tijd echter tot verlies van welvaart. Iedereen weet het, maar bijna niemand spreekt dat uit.

 

Ten tweede: ook als op korte termijn de euforie op de beurzen overheerst, zal de party op een zeker moment voorbij zijn. De Verenigde Staten zullen zich op verschillende terreinen langzaam isoleren. Nauwere banden met Rusland zullen op termijn geen standhouden. Het doorknippen van de navelstreng met Azië door het afzeggen van het vrijhandelsakkoord TPP is fataal. Uit het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord NAFTA stappen zou nog fataler zijn. Komende herfst op z’n laatst zal de euforie hebben plaatsgemaakt voor ontgoocheling, zowel op de beurs als onder de bevolking.

 

Ten derde: de wereldwijde economische groei zal minder sterk zijn dan verwacht, hetzelfde geldt voor de internationale goederenstromen. Daarop dienen we ons nu voor te bereiden. Groot gevaar dreigt als de economische teruggang gepaard gaat met toenemende onrust in de wereld.

 

Wat moet Europa nu doen? Dat mag helder zijn. Juist nu is het belangrijker dan ooit om het handelsverkeer binnen de EU verder te vereenvoudigen, quasi als succesvolle tegenzet: niet Nederland of Duitsland first, maar de EU first. Daarnaast zal de EU zich moeten openstellen richting Azië. De huidige situatie beweegt zich richting een met gezond verstand opgesteld vrijhandelsakkoord met China. Zwitserland is ons al voorgegaan met een verdrag dat op 1 juli 2014 is ingegaan. Nu zijn wij aan zet.

 

Richard Groenendijk,
general manager AEB Nederland

Over Presscom

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top