donderdag, mei 19, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / AFM: Advies over hypotheken verbeterd, advieskwaliteit arbeidsongeschiktheidsverzekeringen blijft achter
AFM: Advies over hypotheken verbeterd, advieskwaliteit arbeidsongeschiktheidsverzekeringen blijft achter

AFM: Advies over hypotheken verbeterd, advieskwaliteit arbeidsongeschiktheidsverzekeringen blijft achter

  • Nederland
  • Er is een aanzienlijk verschil tussen de kwaliteit van adviezen over hypotheken en arbeidsongeschiktheids-verzekeringen. De kwaliteit van advies over hypotheken is gemiddeld goed. Bij advies over arbeidsongeschiktheids-verzekeringen aan zelfstandigen gaan adviseurs nog te vaak onzorgvuldig te werk. In de meeste adviesdossiers over deze verzekeringen staat te weinig informatie om een zorgvuldig advies aan de klant op te baseren.
  • AFM
  • http://www.afm.nl
  • info@afm.nl
  • http://www.afm.nl/nl/consumenten/actueel/nieuws/2015/apr/advieskwaliteit.aspx

Dit blijkt uit een marktbreed onderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vorig jaar heeft verricht naar de kwaliteit van advies. Tijdens het onderzoek heeft de AFM gekeken naar twee belangrijke behoeften van klanten: het kopen van een eigen woning en het afdekken van het financiële risico van arbeidsongeschiktheid door zelfstandigen. In totaal zijn er 97 adviezen over hypotheken en 140 adviezen over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen onderzocht.

Met dit onderzoek wil de AFM zicht krijgen op de actuele stand van de kwaliteit van advisering door alle adviseurs. De kwaliteit van advies is al jaren een belangrijk thema voor de AFM. “Een consument moet er blind op kunnen vertrouwen dat het met de kwaliteit van zijn adviseur goed zit, ongeacht zijn adviesvraag”, zegt Michiel Denkers, hoofd toezicht bij de AFM.

De uitkomsten van dit onderzoek doen vermoeden dat de algemene lessen over advies uit leidraden en andere publicaties, zoals uit de leidraden over hypotheekadvies en advies over vermogensopbouw, niet worden doorgetrokken naar andere adviezen. “Het goede nieuws is dat we bij hypotheekadvies zien dat de markt de verbeteringen die wij bij de laatste meting in 2010 al zagen, verder heeft doorgezet. Helaas constateren we ook dat bij het advies over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen de zorgvuldigheid sterk achterblijft. Wij roepen adviseurs daarom op om eerdere aanbevelingen uit leidraden en andere publicaties toe te passen op de advisering over alle financiële producten,” aldus Denkers.

De tegenvallende kwaliteit van advies over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen heeft deels te maken met slechte vastlegging door adviseurs. Hoewel adviseurs vaak over meer relevante informatie beschikken dan zij in het dossier vastleggen, is dit in de meeste gevallen te weinig om tot een zorgvuldig advies te komen. In praktijk betekent dit voor de individuele klant een aanzienlijk risico op een te uitgebreide verzekeringsdekking, waardoor hij relatief veel premie betaalt. Klanten kunnen hierdoor ten onrechte afzien van het sluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.

De AFM gaat de komende tijd gerichte acties ondernemen om de kwaliteit van advies over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen te verhogen. Dit betekent onder andere dat de AFM bij enkele marktpartijen individuele handhavingstrajecten start. Daarnaast maakt de AFM afspraken met brancheorganisaties over hun inzet bij de verbetering van de advieskwaliteit.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top