woensdag, mei 18, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / AFM: ‘Contracts for Differences ongeschikt voor merendeel beleggers’
AFM: ‘Contracts for Differences ongeschikt voor merendeel beleggers’

AFM: ‘Contracts for Differences ongeschikt voor merendeel beleggers’

  • Nederland
  • De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vanaf het najaar 2013 gefaseerd onderzoek gedaan naar Contracts for Difference (CfD’s). De AFM concludeert dat het product zeer risicovol is en ongeschikt voor het merendeel van de beleggers. Beleggers moeten over voldoende specifieke kennis beschikken van CfD’s en grote verliezen kunnen dragen. Aanbieders van deze producten verschaffen te weinig informatie aan klanten over de werking, de bijbehorende risico’s en de kosten die aan het product zijn verbonden. Daarbij geven aanbieders klanten met te weinig kennis, ervaring en risicobereidheid te gemakkelijk de gelegenheid om te beleggen in CfD’s.
  • AFM
  • http://www.afm.nl
  • info@afm.nl
  • http://www.afm.nl/nl/consumenten/actueel/nieuws/2015/feb/rapport-cfds.aspx

Een CfD is een financieel instrument waarbij twee partijen met elkaar afspreken om de waarde van een onderliggende belegging op twee verschillende momenten met elkaar te verrekenen. Hierbij wordt ingespeeld op een koersverandering. Die onderliggende belegging kan van alles zijn, zoals een vreemde valuta, beursindex of een aandeel. Een beperkte koersschommeling kan door de hefboomwerking bij CfD’s leiden tot forse verliezen.

In december 2011 heeft de AFM al een waarschuwing over de risico’s van CfD’s overgenomen van de Europese toezichthouders European Banking Authority (EBA) en European Securities and Markets Authority (ESMA). Naar aanleiding van aanhoudende signalen over de risico’s van deze producten is de AFM in het najaar van 2013 een onderzoek gestart onder 20 aanbieders van CfD’s in Nederland.

Recent heeft de Franse toezichthouder, de Autorité des Marchés Financiers (AMF) een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat meer dan 89% van de beleggers in CfD’s aanzienlijke geldbedragen verliest. Aangezien het product in Frankrijk niet verschilt van het product dat in Nederland aan beleggers wordt aangeboden, verwacht de AFM vergelijkbare verliezen.

CfD’s ongeschikt voor merendeel beleggers

Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat beleggers bij een groot aantal aanbieders het risico lopen om achter te blijven met een (hoge) restschuld. Aangezien de kans op verlies groot is, waarschuwt de AFM beleggers die onvoldoende kennis hebben van CfD’s en de risico’s om niet in dit product te beleggen. Michiel Denkers, hoofd productentoezicht bij de AFM, stelt: “CfD’s zijn alleen geschikt wanneer je als belegger precies snapt hoe het product zich onder verschillende marktomstandigheden gedraagt en je het aanmerkelijke risico op een groot verlies acceptabel vindt en financieel kunt dragen.”

Buitenlandse aanbieders leven Europese regels onvoldoende na

De AFM heeft eerder haar bevindingen gedeeld met de aanbieders van CfD’s. Een aantal aanbieders heeft vervolgens de informatieverstrekking en het acceptatiebeleid aangepast of heeft aangegeven dit te gaan doen. Veel aanbieders van CfD’s staan echter niet onder toezicht van de AFM. Deze aanbieders zijn vanuit elders in Europa actief in Nederland op basis van een Europees paspoort en vallen onder het toezicht van de Europese toezichthouder die de vergunning heeft verstrekt. De AFM constateert dat een aantal aanbieders de geldende Europese regels onvoldoende naleven. De AFM vindt deze situatie zorgwekkend en is voornemens dit in Europees verband aan te kaarten.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top