zaterdag, december 7, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / AFM legt boete op aan Your Finance voor aanbieden van flitskrediet zonder vergunning
AFM legt boete op aan Your Finance voor aanbieden van flitskrediet zonder vergunning

AFM legt boete op aan Your Finance voor aanbieden van flitskrediet zonder vergunning

  • Nederland
  • De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 31 december 2013 een bestuurlijke boete van €2 miljoen opgelegd aan Your Finance B.V. (gevestigd te Berkel en Rodenrijs). De boete is opgelegd, omdat Your Finance van 25 mei 2011 tot 21 februari 2012 flitskrediet heeft aangeboden zonder te beschikken over de daartoe benodigde vergunning. Dat is een overtreding van de Wet op het financieel toezicht (artikel 2:60, eerste lid, Wft).
  • AFM
  • http://www.afm.nl
  • info@afm.nl
  • http://www.afm.nl/nl/professionals/afm-actueel/nieuws/2014/mrt/boete-your-finance.aspx

Consumenten konden via de website www.voorschotje.nl van Your Finance tegen 0% rente voor een korte periode geld lenen. De consument ontving een standaard krediet van €150 echter pas drie tot vijf werkdagen na goedkeuring van de aanvraag. Als de consument het krediet direct wilde ontvangen, moest hij gebruikmaken van de mogelijkheid van spoedoverboeking. De kosten voor die spoedoverboeking bedroegen €25 per krediet van €150. Daarnaast rekende Your Finance per krediet van €150 hoge kosten bij niet op tijd betalen.

Berekende kosten

Hoewel de AFM Your Finance kort na het begin van de overtreding heeft gewezen op de vergunningplicht, heeft Your Finance haar illegale activiteiten pas gestaakt nadat de AFM een last onder dwangsom had opgelegd. In de periode dat Your Finance illegaal opereerde heeft zij €25 als kosten voor de spoedoverboeking gerekend, terwijl een vergunninghoudende aanbieder van krediet voor zo’n kortlopend krediet van €150 voor een spoedoverboeking maar €1,29 kon vragen. Dit komt op jaarbasis overeen met een kostenpercentage van 289,68% terwijl 16% was toegestaan.

Een vergunninghoudende aanbieder van krediet was het wettelijk toegestaan bij te laat terugbetalen van een krediet van €150, een vergoeding van 7 eurocent per dag te vragen. Your Finance rekende bij te laat betalen direct €17,50 (261 keer het wettelijk toegestane bedrag) en bij 9 dagen te laat betalen nogmaals €17,50. Alleen al aan kosten voor de spoedoverboeking heeft Your Finance in een periode van 7 weken €408.225 in rekening gebracht. De overtreding heeft niet 7 maar 39 weken voortgeduurd.

Vergunning biedt bescherming

Een vergunning biedt extra bescherming aan consumenten. Voordat de AFM een vergunning verleent, toetst zij onder meer of een onderneming voldoet aan de eisen van betrouwbaarheid, deskundigheid en integriteit. Bovendien moet een onderneming met een vergunning zich houden aan de zogenoemde doorlopende gedragsregels. Deze gaan onder meer over een zorgvuldige dienstverlening aan consumenten. Ook zijn daarin de maximale kosten opgenomen die een aanbieder van krediet mag vragen.

Het in het besluit vervatte oordeel van de AFM kan door belanghebbende(n) ter toetsing aan de rechter worden voorgelegd.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top