woensdag, september 26, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Anderen / Akkoord over humanitaire missie Oost-Oekraïne
Akkoord over humanitaire missie Oost-Oekraïne

Akkoord over humanitaire missie Oost-Oekraïne

  • Anderen
  • Rusland en Oekraïne hebben overeenstemming bereikt over het sturen van een humanitaire missie naar Oost-Oekraïne onder leiding van het Internationale Rode Kruis. De hulporganisatie heeft maandag na overleg met beide landen laten weten dat ze pas aan de slag kan gaan als aan een aantal voorwaarden is voldaan.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjm8vs625dze/nieuws/akkoord_over_humanitaire_missie_oost?ctx=vhshnf7snxu9&tab=0&tab=0

Een belangrijke voorwaarde voor het Rode Kruis is dat er van alle partijen veiligheidsgaranties voor de hulpverleners komen, aldus de hulporganisatie in een verklaring. Verder heeft het Rode Kruis Moskou en Kiev duidelijk gemaakt dat de organisatie alleen in Oekraïne kan gaan werken volgens de grondbeginselen van ,,neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid”.

Verder moeten de Russische autoriteiten alle noodzakelijke details over de hulpverlening verstrekken. Daarbij gaat het onder meer om de omvang van de goederen, het soort artikelen en de wijze waarop die moeten worden vervoerd.

De Russische president Vladimir Poetin pleit al geruime tijd voor het sturen van een missie naar Oekraïne, omdat er een humanitaire ramp dreigt. In de rebellenbolwerk Donetsk en Loehansk is een groot tekort aan onder meer water, voedsel, medicijnen en elektriciteit. De Oekraïense president Petro Porosjenko zei dat naast Rusland en Oekraïne onder meer de EU en Duitsland een bijdrage aan de missie willen leveren. Volgens Porosjenko steunt ook de Amerikaanse president Barack Obama het plan.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, bevestigde na een telefoongesprek met Porosjenko dat de EU meer humanitaire hulp wil gaan bieden aan Oekraïne. De Europese Commissie zal nog deze week tot de noodmaatregel besluiten.

Barroso sprak telefonisch ook met Poetin. Hij waarschuwde het staatshoofd voor een eenzijdige Russische militaire interventie in Oekraïne, bijvoorbeeld onder het mom van een humanitaire missie.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top