dinsdag, oktober 23, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Akkoord over nieuwe cao bij NS
Akkoord over nieuwe cao bij NS

Akkoord over nieuwe cao bij NS

  • Nederland
  • Na enkele weken onderhandelen werd in de vroege ochtend van 11 april een akkoord bereikt tussen NS en de bonden over de nieuwe NS CAO voor de periode februari 2013- mei 2015. Onder de nieuwe cao, met als motto ‘Samen werken aan vooruitgang, juist nu!’, vallen ca. 16.000 NS-medewerkers: machinisten, conducteurs, servicepersoneel, monteurs en kantoorpersoneel.
  • NS Groep
  • http://www.ns.nl
  • info@ns.nl

Evenwichtig pakket
“Wij zijn verheugd dat wij vandaag tot deze nieuwe cao konden komen met de bonden. Er is stevig onderhandeld de afgelopen weken, maar het resultaat is er ook naar. Er ligt, ondanks de zware economische omstandigheden, een evenwichtig en verantwoord pakket, waarbij wij onze medewerkers perspectief kunnen bieden en de dienstverlening naar de reiziger kunnen blijven uitbouwen. Ik ben trots op deze cao en de constructieve houding van alle betrokkenen om tot dit mooie resultaat te komen”, aldus Harry van de Kraats, HR-directeur bij NS.

De afspraken
In de nieuwe cao is sprake van een gematigde loonstijging van gemiddeld 1,33% op jaarbasis (3% over de totale looptijd van de cao van 27 maanden). NS blijft werkgelegenheid bieden en zal zich maximaal inspannen om gedwongen ontslagen de komende jaren te voorkomen. Medewerkers blijven zich daarbij ook continu ontwikkelen in hun functie. Onderdeel van de cao-afspraken is verder dat de inhuur van externe medewerkers in 2013 wordt teruggebracht met 25%.

Een groot winstpunt in de nieuwe cao is volgens Van de Kraats de reeks afspraken om mensen langer en vitaal inzetbaar te houden via interne mobiliteit, opleidingen en gericht sociaal beleid. Zo kunnen machinisten door nieuwe initiatieven straks kennismaken met het werk van monteurs of omgekeerd. Hetzelfde gebeurt voor conducteurs, service- en Retail-functies. “Door dit soort maatregelen blijft NS aantrekkelijk als werkgever en krijgen medewerkers nog meer kans om mobiel te zijn binnen NS of de bredere spoorsector. Werknemers kunnen daarnaast in toenemende mate afspraken maken met hun leidinggevende over de inrichting van hun werk en de vereiste output. Deze nieuwe cao bevat hiermee tal van interessante innovaties in het licht van de hogere AOW-leeftijd, mobiliteit, versterking van het vakmanschap en het nieuwe werken”, aldus Van de Kraats.

De bonden leggen de afspraken nu met positief advies voor aan de leden waarna de cao met terugwerkende kracht in werking kan treden.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top