maandag, augustus 8, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Maatschappij & Welzijn / Akoestiek en architectuur
Akoestiek en architectuur

Akoestiek en architectuur

  • Belgie
  • Het is de taak van de architect om functionele en esthetische geluidsoplossingen te voorzien bij de uitwerking van een project. In ruimtes met veel harde vlakken, zoals beton en glas, is er sprake van een slechte akoestiek omdat het geluid slecht wordt geabsorbeerd. Vaak staat men nog onvoldoende stil bij het aspect ruimteakoestiek en de impact dat dit heeft op ons welzijn.
  • Noise Office Worker_large
  • Sonogamma
  • www.sonogamma.com
  • info@sonogamma.com

De ruimte in stedelijk en landelijk gebied wordt almaar schaarser, toch neemt het aantal nieuwe woningen jaar na jaar toe. Privacy, open ruimte en rust wordt steeds schaarser en dit heeft zware gevolgen. Vooral de impact van dit laatste aspect wordt weleens over het hoofd gezien, toch is het gebrek aan rust ten gevolge van geluidshinder een van de belangrijkste ergernissen dat bovendien een vernietigende impact heeft op onze gezondheid. Dit vraagt om nieuwe innovatieve oplossingen waarbij kwaliteit en gezondheid centraal staan. Een gezonde ruimtelijke afweging is noodzakelijk, waarbij geluid een van de bepalende milieufactoren is.

Er wordt steeds gesproken over hoe onze steden en gebouwen eruitzien, maar zelden of nooit over hoe architectuur klinkt. Pas wanneer een gebouw of ruimte echt lawaaierig is, zullen we zeggen dat er iets niet juist zit. Het geluid van een ruimte kan vaak zo overheersend zijn dat we niet langer meer precies opmerken wat we horen. Of we gaan ervan uit dat een ruimte zo hoort te klinken en dat het spijtig genoeg niet anders kan. Het tegendeel is waar, geluid mag dan iets onzichtbaar en ontastbaar zijn, dat maakt het echter niet minder architecturaal dan materialen zoals bijvoorbeeld hout, glas of steen.

Architecten dienen zich bewust te zijn van de akoestiek van hun ontwerpen en hoe geluid zich gedraagt in een ruimte. Vandaag spreken we maar al te graag over groen en energie-efficiënt bouwen en schenken we veel aandacht aan de indeling van onze nieuwste woningen, kantoren en openbare gebouwen. Sinds enkele jaren zijn de meesten onder ons het er over eens dat een goed ontwerp mensen kan aanzetten tot een gezondere levensstijl. Denk bijvoorbeeld aan het naar binnen halen van de natuur of het incorporeren van ontspanningsruimtes. Maar het belang van akoestisch comfort in een gebouw valt vaak nog in dovemansoren. Akoestiek draagt echter in grote mate bij aan hoe wij ons voelen op onze werkplek en in onze woningen. Een slechte akoestiek is niet enkel storend, maar ook vermoeiend en kan leiden tot grotere gezondheidskwalen.

Gelukkig lijkt het tij stilletjes aan toch te keren en beginnen steeds meer architecten, bouwpromotoren en opdrachtgevers het belang van een goede akoestiek in te zien. Zowel in eigen land als in het buitenland zijn er reeds verschillende mooie projecten verwezenlijkt waarbij men er is geslaagd om architectuur, design en welzijn hand in hand te laten gaan door het gebruik van hoogwaardige en innovatieve geluidsabsorberende materialen zoals panelen uit poreus gesinterd aluminium, gegroefde houten panelen afgewerkt met een decoratieve fineerlaag of het naadloos en akoestisch systeem met marmerzandstucwerk van BASWA Phon.

Meer informatie over de nieuwste akoestische oplossing en toepassingen vindt u op www.sonogamma.com.

Over Sonogamma

Sonogamma levert hoogwaardige producten en akoestische oplossingen voor een optimaal comfort op maat van elk project. Onze producten en oplossingen staan garant voor een geslaagde akoestiek.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top