woensdag, mei 18, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Alain de Botton & John Armstrong organiseren tentoonstelling in Rijksmuseum
Alain de Botton & John Armstrong organiseren tentoonstelling in Rijksmuseum

Alain de Botton & John Armstrong organiseren tentoonstelling in Rijksmuseum

  • Nederland
  • Vanaf 25 april laten de Britse schrijvers en filosofen Alain de Botton & John Armstrong in het Rijksmuseum zien wat kunst voor de bezoeker kan betekenen. Niet zozeer vanuit (kunst)historisch oogpunt, maar met nadruk op het therapeutisch effect dat kunst kan hebben en de levensvragen die kunst kan beantwoorden.
  • unnamed (2)
  • Rijksmuseum
  • www.rijksmuseum.nl
  • pressoffice@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/kunst-is-therapie

De Botton (1969) en Armstrong (1966) becommentariëren in de tentoonstelling Kunst Is Therapie 150 kunstwerken uit de presentatie van het gehele Rijksmuseum, van de Middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw, maar ook schrijven zij teksten bij de winkel, het café, de garderobe en de entree. Tevens maken zij een keuze van ca. 40 prenten uit het prentenkabinet van het museum. De teksten zijn vormgegeven door Irma Boom en toegevoegd aan de oorspronkelijke museumteksten. Zij werpen volgens De Botton en Armstrong een geheel nieuw licht op de Rijksmuseum-collectie. De filosofen brengen met deze tentoonstelling voor de eerste keer hun theorieën in de praktijk die zij verwoordden in hun nieuwste boek Kunst Als Therapie.

Voor De Botton en Armstrong geven de traditionele museumteksten de bezoeker alvast hints wat hij of zij zou moeten denken en vinden van het (kunst)voorwerp, door middel van het geven van de naam van de kunstenaar, het materiaal, de periode waarin het object is vervaardigd enz. De tentoonstelling Kunst Is Therapie wil juist de vraag opwerpen wat het doel van kunst is en de nadruk leggen op het therapeutische effect daarvan voor de bezoeker door naar kunst te kijken er ervan te genieten. Het gaat er voor de Britse filosofen niet zozeer om waar het kunstvoorwerp vandaan komt of wie het heeft gemaakt maar wat het voor de museumbezoeker kan doen op de gebieden die ons allemaal persoonlijk aangaan: liefde & relaties, werk, status, herinnering en sterfelijkheid. Op basis van deze thema’s worden ook de prenten uit eigen collectie getoond.

De tentoonstelling Kunst Is Therapie wordt vergezeld van een catalogus, een multimedia tour, een plattegrond en een app.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top