donderdag, oktober 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Mensen / Alertheid geboden voor veiligheid van leerling en docent
Alertheid geboden voor veiligheid van leerling en docent

Alertheid geboden voor veiligheid van leerling en docent

  • Nederland
  • Het overgrote deel van de leerlingen en docenten voelt zich veilig op en rond de school. Op de basisscholen gaat het om 94 procent van het onderwijspersoneel en 97 procent van de leerlingen. Voor het voortgezet onderwijs is dit respectievelijk 89 procent en 94 procent. Toch is er reden tot zorg. Zo is bijvoorbeeld het pesten van homoseksuele leerlingen en leraren toegenomen, net als het wapenbezit op school. Dit blijkt uit de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor die staatssecretaris Dekker van Onderwijs naar de Kamer heeft gestuurd.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2015/01/15/alertheid-geboden-voor-veiligheid-van-leerling-en-docent.html

Dekker: “Gelukkig voelen de meeste kinderen en leraren zich veilig. Maar de afgelopen tijd zie je op sommige vlakken een toename van incidenten. In procenten is dat misschien minimaal, maar voor iedereen die bijvoorbeeld slachtoffer wordt van pesten is dat natuurlijk verschrikkelijk.” Volgens de staatssecretaris is een veilige school essentieel voor kinderen, want als dat niet zo is dan richt dat grote schade aan. Niet alleen op persoonlijk vlak, maar de schoolprestaties lijden er ook onder. De staatssecretaris is al met meerdere partijen bezig om het pesten terug te dringen. Dekker: “Deze cijfers zijn een bevestiging dat we daar onverkort mee door moeten gaan.”

Religieus extremisme

De Veiligheidsmonitor 2014 geeft ook een beeld van het religieus extremisme op school. Vier procent van de schoolleiders zegt dat deze vorm van extremisme voorkomt. Gemiddeld over alle locaties gaat het om 0,1 incident per locatie. Toch vindt staatssecretaris Dekker dat radicalisering op school moet worden aangepakt: “Dit thema is natuurlijk heel actueel geworden na de aanslagen in Parijs. Geradicaliseerde jongeren vormen een bedreiging voor de veiligheid op en buiten de school.” In het kader van het kabinetsplan om jihadisme aan te pakken, worden scholen ondersteund in het omgaan met radicaliserende jongeren. Verder krijgen alle instellingen up to date informatie over dit onderwerp en moet er op school meer aandacht worden besteed aan burgerschap om duidelijk te maken wat onze vrije waarden betekenen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top