dinsdag, oktober 20, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Business & Ondernemerschap / Alkmaarse bewoners starten bedrijf in industrieel erfgoed
Alkmaarse bewoners starten bedrijf in industrieel erfgoed

Alkmaarse bewoners starten bedrijf in industrieel erfgoed

  • Nederland
  • Op het braakliggende gaswinningsterrein in Alkmaar starten bewoners een bedrijf in het karakteristieke pand. Met verhuur, duurzame dagbesteding, leerwerkplekken en een stadsmoestuin redt Stichting Behoud GAS!fabriek het industrieel erfgoed van de sloop. Met de winst die dit BewonersBedrijf maakt, wordt de leefbaarheid in de wijk verbeterd. Hiervoor krijgt de bewonersgroep startkapitaal van de landelijke vereniging van actieve bewoners: LSA.
  • http://www.nieuwsbank.nl/
  • lsa@lsabewoners.nl

“Samen laten we de gasfabriek weer stomen” vertelt initiatiefnemer Claire Bruin. De GAS!fabriek wordt een broedplaats voor de wijk, om je te ontwikkelen, elkaar te ontmoeten en te genieten. Bewoners en organisaties kunnen een industriële ruimte huren en iets bijdragen voor de buurt en recreanten kunnen met hun bootje aanmeren en op het terras zitten. Het pand verdient een opknapbeurt. Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) kende hen hiervoor startkapitaal toe: “We zien een gedreven en ambitieuze club op een inspirerende plek. We zien visie en mooie plannen. En het belangrijkste: draagvlak in de wijk.” WERK! & SMAAK! GAS!fabriek is een BewonersBedrijf, een onderneming in handen van bewoners. Het is het streven dat het BewonersBedrijf zo veel mogelijk zijn eigen geld verdient en daarmee losser komt te staan van subsidies en hun verstrekkers. Het verdienmodel van GAS!fabriek is gebaseerd op verhuur. Het pand wordt opgedeeld in twee delen: de WERK! en de SMAAK! Fabriek. Met aan de ene kant Wajong vormgevers en flexwerken voor zzp-pers. Aan de andere kant komt een kookstudio en een ruimte voor workshops. Met de inkomsten uit verhuur worden de vaste lasten gedekt. Pitchen voor impact Stichting Behoud GAS!fabriek heeft eind 2015 meegedaan aan Pitchen voor Impact in je wijk. Een traject waarin het LSA en Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) hen begeleidden bij het schrijven van een ondernemingsplan. Ook in 2016 organiseren LSA en KNHM Pitchen voor Impact in je wijk. Inschrijven kan via www.bewonersbedrijven.nl/pitch. Collectief ondernemerschap Het LSA experimenteert sinds 2012 met BewonersBedrijven. Bewoners zijn eigenaar van de BewonersBedrijven en zij beslissen of en zo ja welke beroepskrachten ingehuurd moeten en kunnen worden. Het LSA begeleidt de BewonersBedrijven bij de oprichting, zowel financieel als met kennis. Het LSA heeft hiervoor geld ontvangen van de Nationale Postcode Loterij en het Fonds Werken aan Wonen.

Over Content Editor R

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top