woensdag, oktober 20, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Als de zon ergens het werk doet, is dat wel bij zonnepanelen
Als de zon ergens het werk doet, is dat wel bij zonnepanelen

Als de zon ergens het werk doet, is dat wel bij zonnepanelen

  • Nederland
  • mr. A.J.A. Dielissen (Toine), 2014, De Ondernemer
  • Haans Advocaten
  • www.haansadvocaten.nl
  • lavita@clickr.nl

Als de zon ergens het werk doet, is dat wel bij zonnepanelen. De toepassing daarvan heeft een grote vlucht genomen en dat is in het straatbeeld goed te zien.

Zonnepanelen staan per definitie pontificaal in het zicht. De vraag kan gesteld worden of het niet een visuele verstoring of esthetische ontsiering kan geven aan het architectonisch ontwerp van een woning, zodanig dat plaatsing van zonnepanelen kan worden verhinderd door buren die zich daaraan storen. Denk aan de situatie waarbij qua plaatsingslocatie er wel alternatieven zijn, maar het behalen van het maximale rendement noopt tot plaatsing op dat deel van het dak dat door de buren als meest inbreuk makend op hun woongenot wordt gezien. Bijvoorbeeld omdat zij aankijken tegen de frames, de bedrading en de onderkant van de zonnepanelen.

Deze vraag is in de rechtspraak beantwoord: zonnepanelen zijn in Nederland inmiddels een gebruikelijk deel van de bebouwde omgeving, zoals de inmiddels verdwenen (schotel)antennes dat ooit waren.

Het plaatsen van zonnepanelen is bij een gemiddelde woning dus heel goed mogelijk en niet in strijd met het burenrecht. Een omgevingsvergunning is niet nodig. Alleen wanneer het gaat om een monumentaal pand of een beschermd stads- of dorpsgezicht is een (lichte) omgevingsvergunning nodig.

Kijk voor meer informatie op www.haansadvocaten.nl

Over ClickR

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top