maandag, oktober 22, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Cijfers / Ambitieus EU-plan kan het gebruik van plastic tasjes met 80% terugdringen
Ambitieus EU-plan kan het gebruik van plastic tasjes met 80% terugdringen

Ambitieus EU-plan kan het gebruik van plastic tasjes met 80% terugdringen

  • Europa
  • In vier jaar tijd zouden we in de EU het gebruik van plastic tasjes drastisch kunnen verminderen. De Commissie heeft daarvoor deze week een plan gepresenteerd. Volgens het voorstel moeten de EU-landen het gebruik van dunne plastic tasjes ontmoedigen. Hoe zij dat doen, mogen ze zelf bepalen. Ze kunnen kiezen voor een belasting of verbod, maar ook werken met nationale doelstellingen.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://ec.europa.eu
  • jaume.duch@europarl.europa.eu
  • http://ec.europa.eu/news/environment/131108_nl.htm

Gemiddeld gebruikt iedere Europeaan per jaar 198 plastic wegwerptasjes, zeg maar 1 tasje per dag voor elk huishouden. Maar er zijn grote verschillen per land, variërend van 4 per persoon in Denemarken en Finland tot 466 in Polen, Portugal en Slowakije.

Hoe verander je het gedrag van de consument?

Verschillende EU-landen hebben een heffing ingevoerd op plastic tasjes voor eenmalig gebruik. Meestal moest de consument daarna voor ieder tasje betalen, en dat leidde tot een enorme daling in het gebruik.

Ieder jaar delen supermarkten en andere winkels zo’n 100 miljard plastic tasjes uit. De meeste worden maar één keer gebruikt, zo’n 20 minuten gemiddeld, maar het duurt honderden jaren voor ze in de natuur zijn afgebroken. Elk jaar komen er naar schatting 8 miljard op straat en in de natuur terecht, vaak in rivieren en uiteindelijk in zee.

Dodelijke vervuiling

De tasjes die in het water terechtkomen, worden vaak ingeslikt door zeedieren en vogels. Voor walvissen, zeehonden, zeemeeuwen en andere dieren, bijvoorbeeld bedreigde zeeschildpadden, kan dat dodelijk zijn. Op en rond de Noordzee hebben 94% van alle vogels plastic in hun maag. Elders in Europa, voor de kust van Toscane, bestaat het afval dat vissers uit zee halen voor 73% uit plastic tasjes.

De EU hoopt met dit plan het gedrag van de consument en de kijk op afvalverwerking te veranderen. De nieuwe voorstellen gelden alleen voor lichtgewicht draagtasjes omdat die minder worden gerecycleerd of hergebruikt dan de stevige.

De Commissie komt met de voorstellen op vraag van de ministers van milieu. Uit openbare raadplegingen was al gebleken dat er een breed draagvlak bestaat voor EU-maatregelen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top