maandag, augustus 10, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Amnesty: ‘EU wil geen mensenlevens redden’
Amnesty: ‘EU wil geen mensenlevens redden’

Amnesty: ‘EU wil geen mensenlevens redden’

  • Europa
  • De prioriteiten van de Europese Unie liggen ,,duidelijk niet bij het redden van levens of bij het beschermen van mensen langs de grenzen", maar bij het voorkomen dat vluchtelingen naar Europa komen. Dat verklaarde Amnesty International vrijdag in een reactie op het besluit van de EU-lidstaten om mensensmokkel en mensenhandel harder aan te pakken, na het vluchtelingendrama bij het Italiaanse eilandje Lampedusa.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vje6p2d76uzc/nieuws/amnesty_eu_wil_geen_mensenlevens_redden?ctx=vhshnf7snxu9

,,De conclusies van de EU maken pijnlijk duidelijk dat de uitingen van verdriet en solidariteit niets meer waren dan krokodillentranen”, aldus Nicolas Beger, directeur van de Europese afdeling van Amnesty International. ,,De Europese Raad zegt dat concrete acties later zullen volgen. Maar de tijd om te handelen is nu. Als de Europese leiders niet de verantwoordelijkheid nemen om het Europese migratiebeleid fundamenteel te veranderen, zullen meer mannen, vrouwen en kinderen sterven in de Middellandse Zee.”

Human Rights Watch laat in een reactie weten: ,,Het is schandalig dat een tragedie zoals op 3 oktober de EU niet in beweging krijgt om meer doden te voorkomen.” Ook VluchtelingenWerk is kritisch over de plannen van de EU. ,,Met het arresteren van de mensensmokkelaars en mensenhandelaars, intensievere patrouilles op zee en verbeterde economische omstandigheden in de herkomstlanden, is het achterliggende probleem niet opgelost. Er zullen altijd conflicten blijven in de wereld. Voor de mensen die geen andere optie zien dan te vluchten, moeten er altijd mogelijkheden blijven om bescherming in Europa te vragen. Dat probleem wordt nu helaas niet aangepakt.”

De Europese leiders besloten vrijdag op de laatste dag van hun tweedaagse herfsttop in Brussel dat mensensmokkel en mensenhandel harder moet worden aangepakt. In de EU-lidstaten moet de strijd worden opgevoerd, maar ook in de landen waar de migranten vandaan komen en doorheen reizen. De EU-landen vinden dat ook de oorzaak van de migrantenstromen beter moet worden aangepakt. Zij onderstrepen de noodzaak van intensievere samenwerking met de landen van herkomst.

,,We moeten vooral ontmoedigen dat mensen op die gammele bootjes stappen”, zei minister-president Mark Rutte na afloop van het overleg. ,,We moeten voorkomen dat mensen hun leven op het spel zetten. Zij moeten in hun eigen land een veilig leven hebben.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top