zondag, juli 12, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Amsterdam ArenA krijgt zonnedak
Amsterdam ArenA krijgt zonnedak

Amsterdam ArenA krijgt zonnedak

  • Nederland
  • De Amsterdam ArenA gaat een zonnedak realiseren met een oppervlak van ongeveer 7.000 m2. Daartoe zullen er circa 4.200 zonnepanelen op het ArenA-dak worden gemonteerd. Op deze wijze zal de ArenA jaarlijks ongeveer 930.000 kWh elektriciteit opwekken.
  • impressie-zonnepanelen-dak-arena-2014-74-13891764021555276358
  • Koninklijke BAM Groep nv
  • http://www.bam.nl
  • info@bam.nl
  • http://www.bam.nl/pers/persberichten/amsterdam-arena-krijgt-zonnedak

Nuon, BAM en Arcadis – Green Deal-partners van het stadion – verzorgen de realisatie van het zonnedak samen met Oskomera, dat de levering en montage van de zonnepanelen voor haar rekening neemt.

  • Circa 4.200 zonnepanelen op dak van Amsterdam ArenA
  • Zonnedak bijna even groot als voetbalveld (ongeveer 7.000 m2)
  • Installatie eerste helft van 2014

‘De Amsterdam ArenA koos eerder al voor duurzame stadswarmte en -koude. Recent werd een contract getekend voor de afname van Nederlandse windenergie dat via Nuon komt van windpark Oudendijk. De installatie van de zonnepanelen is een belangrijke en logische vervolgstap in het realiseren van een per saldo klimaatneutraal stadion in 2015’, aldus Henk Markerink, directeur van de Amsterdam ArenA. De panelen op het ArenA-dak nemen ongeveer 7.000 m2 in beslag, vergelijkbaar met de afmeting van een voetbalveld. De installatie vindt plaats in de eerste helft van 2014. De zonnepanelen produceren ongeveer tien procent van het huidige jaarlijkse elektriciteitsverbruik.

Een van de grootste in Europa

De zonnepanelen komen op de niet-licht doorlatende, niet-bewegende delen van het stadiondak in een strook over de hele omtrek boven de dakgoot. De plaatsing van de panelen brengt de ArenA in de top drie van Europese ‘zonnestadions’. Alleen het Stade de Suisse in Bern en het Bentegodi-stadion in Verona leveren meer zonnestroom. In Nederland beschikt de ArenA straks over de op een na grootste zonnepaneleninstallatie op een dak, na het nieuwe distributiecentrum van Hitachi.

Amsterdams Klimaat en Energiefonds

Naar verwachting zal de zonnecentrale van de Amsterdam ArenA jaarlijks ruim 930.000 kWh elektriciteit opwekken. Dat is evenveel als ongeveer 270 Nederlandse huishoudens ieder jaar nodig hebben. De panelen voorkomen de uitstoot van 430 ton C02, evenveel als 180 auto’s jaarlijks uitstoten. Hoewel de ArenA al langer wilde investeren in zonnepanelen, bleek het lastig om het investeringsbedrag van € 1,6 miljoen binnen een redelijke termijn terug te verdienen. In oktober 2013 ging echter het Amsterdams Klimaat en Energiefonds van start. In dit fonds heeft de gemeente Amsterdam een deel van de opbrengst van de verkoop van Nuon-aandelen ondergebracht. Het fonds verstrekt (achtergestelde) leningen, garanties en/of aandelenkapitaal en zorgt ervoor dat de ArenA het zonnedak financieel rendabel kan installeren en exploiteren.

Amsterdam ArenA. Vanzelfsprekend duurzaam

Het zonnedak wordt uitgevoerd in het kader van het programma ‘Amsterdam ArenA. Vanzelfsprekend duurzaam’. Het doel daarvan is om de ArenA per saldo C02-neutraal te maken in 2015. Vanuit het energiepartnership met Nuon was het voor de ArenA een logische stap om ook zonnepanelen te installeren nadat de ArenA ook al stadswarmte, stadskoude en windenergie geleverd krijgt. De Amsterdam ArenA voert het duurzaamheidsprogramma in totaal uit met bijna veertig Green Deal-partners die tijd, kennis, diensten en geld investeren in het verduurzamen van de ArenA. Zij helpen de Amsterdam ArenA om de uitstoot van CO2 te verminderen via slim vervoer, minder afval, energiebesparing, schone energie en innovatieve duurzame oplossingen. In december publiceerde de ArenA haar duurzaamheidsverslag over het seizoen 2012/2013. Voor meer informatie: www.vanzelfsprekendduurzaam.nl.

[BAM Techniek realiseert de aanleg (bekabeling, inkoppeling bestaande installatie, centrale energiemonitoring, levering panelen door derden)].

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top