zaterdag, november 17, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Amsterdam stemt in met Holocaust Namenmonument
Amsterdam stemt in met Holocaust Namenmonument

Amsterdam stemt in met Holocaust Namenmonument

  • Nederland
  • De gemeente Amsterdam heeft ingestemd met de komst van het Holocaust Namenmonument Nederland voor alle 102.000 slachtoffers van de Holocaust. Deze toezegging is een overwinning voor het Nederlands Auschwitz Comité (NAC), initiatiefnemer voor de Namenwand. Jacques Grishaver, voorzitter van het NAC: "Ik ben ongelooflijk vreugdevol dat burgemeester Van der Laan dit plan steunt. Hier hebben wij als Nederlands Auschwitz Comité acht jaar lang voor geknokt. De grootste hobbel voor de komst van dit belangrijke oorlogsmonument is nu genomen."
  • Nederlands Auschwitz Comité
  • http://www.namenmonument
  • pers@holocaustnamenmonument.nl

Namenmonument
Het Nederlands Auschwitz Comité wil met het Namenmonument een blijvende herinnering creëren voor de 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma die vanuit Nederland zijn gedeporteerd naar Naziconcentratie- en vernietigingskampen, daar zijn vermoord of door uitputting of verhongering om het leven zijn gekomen. Zij hebben nooit een graf gekregen en voor hen bestaat nog geen specifiek monument. De enige manier om hen voor altijd aan de vergetelheid te onttrekken is door op een gedenksteen hun namen te vereeuwigen.

Slachtoffer adopteren
Om het Namenmonument daadwerkelijk van de grond te krijgen is ca. 5 miljoen euro nodig. Het Nederlands Auschwitz Comité hoopt dit via particulieren, bedrijven, fondsen en overheden bijeen te krijgen. Iedereen die dit initiatief een warm hart toedraagt kan een donatie doen of de naam van een slachtoffer adopteren. Zie hiervoor de site www.namenmonument.nl.

Libeskind
De gerenommeerde Amerikaanse, van oorsprong Pools-Joodse, architect Daniël Libeskind ontwerpt het monument. Libeskind, zoon van Holocaust overlevenden, is onder meer de architect van het Jüdisches Museum in Berlijn. Ook ontwierp hij voor het Royal Ontario Museum het Michael Lee-Chin Crystal. Zijn ontwerp voor het nieuwe 1 World Trade Center is uitgekozen als vervanging voor het World Trade Center in New York.

De bedoeling is dat het Holocaust Namenmonument Nederland in september 2015 – 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog – wordt onthuld.

Over Content Editor R

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top