zondag, november 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Analytische technieken basis van innovatie voor Shell
Analytische technieken basis van innovatie voor Shell

Analytische technieken basis van innovatie voor Shell

  • Nederland
  • Efficiëntere winning door kruisbestuiving downstream-upstream. Analytische technieken die voorheen vooral bij de verwerking van olie en gas zijn ingezet, worden steeds vaker gebruikt om de winning van olie en gas verder te optimaliseren. Deze technieken vormen de komende jaren een belangrijke pijler van het innovatiebeleid van Shell.
  • Koninklijke Shell Groep
  • http://www.shell.nl
  • shellstation@shell.com
  • http://www.shell.nl/nld/aboutshell/media-centre/news-and-media-releases/archive/2014/analytische-technieken.html

Onderzoekers bij Shell Technology Centre Amsterdam bestuderen katalytische processen onder extreme omstandigheden, die vergelijkbaar zijn met de condities in de ruimte.

Shell heeft een lange trackrecord als het gaat om de ontwikkeling en toepassing van analytische technieken. ‘In het onderzoekscentrum in Amsterdam wordt hiermee al honderd jaar gewerkt aan de ontwikkeling van onder meer katalysatoren en het verbeteren van (petro)chemische processen’, vertelt HP Calis, sitemanager van Shell Technology Centre Amsterdam (STCA). ‘Traditioneel lag de aandacht op downstreamtoepassingen: de verwerking van olie, gas en biobrandstoffen.’

Maar technieken ontwikkeld voor bijvoorbeeld onderzoek naar katalysatoren lenen zich ook voor het verbeteren van de winning van olie of gas. Calis: ‘Onze apparatuur kan de werking van een katalysator op micro- of nanometerniveau in beeld brengen. Verrassend genoeg zijn de processen op deze schaal vergelijkbaar met de interacties die zich ook in olie- of gashoudend gesteente diep in de bodem voltrekken.’

‘Door toepassing van analytische technieken krijgen we op fundamenteel niveau nog beter inzicht in het gedrag van olie of gas in het gesteente’, aldus Calis. Dit draagt er aan bij dat olie of gas efficiënter uit een veld kan worden gewonnen.

Open innovatie

De centrale rol van analytisch onderzoek binnen het R&D-programma van Shell stond centraal tijdens de conferentie Analysis – The Engine of Science in het Shell Technology Centre Amsterdam (STCA). Hieraan namen jong talent, vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland en Shell-onderzoekers vorige week deel.

‘De dialoog en samenwerking met de academische wereld is cruciaal’, vindt Arie Meruma, Manager Analytical en voorzitter van de conferentie. ‘Nadrukkelijk zetten we in op kruisbestuiving zodat analytische experts en onderzoekers uit downstream en upstream elkaar kunnen inspireren. De discussies geven de richting aan voor verdere verbetering van analytische technieken en toepassingen.’

Shell-expertise ook waardevol voor kunsthistorie

Sinds het jaar 2000 bestuderen Shell-onderzoekers ook miniscule verfsplinters van schilderijen. Als Partners in Science is samen met het Van Gogh Museum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed intensief onderzoek gedaan naar de techniek en het materiaalgebruik van Vincent van Gogh. Het heeft geleid tot verrassende inzichten in Vincent’s werkwijze en in kwesties rond authenticiteit en restauratie. De uitkomsten zijn van grote waarde voor de kennis over de kunstenaar.

In 2012 is Shell ook een Partners in Science-samenwerking gestart met het Mauritshuis in Den Haag. Gezamenlijk zijn de wand- en plafondschilderingen van Pellegrini in de Gouden Zaal onderzocht. Het zogenaamde ‘mysterie van de grijze waas’ kon met behulp van Shell worden opgelost. De komende jaren wordt de samenwerking vervolgd met onderzoek naar het werk van Jan Steen en zijn tijdgenoten. Hoewel het werk van Jan Steen door de eeuwen heen onverminderd populair is gebleven, is er relatief weinig bekend over de datering van zijn schilderijen en artistieke ontwikkeling.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top