zondag, oktober 21, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Anne Frank Huis: Nieuwe tentoonstelling: Fritz Pfeffer, Annes kamergenoot
Anne Frank Huis: Nieuwe tentoonstelling: Fritz Pfeffer, Annes kamergenoot

Anne Frank Huis: Nieuwe tentoonstelling: Fritz Pfeffer, Annes kamergenoot

  • Nederland
  • Vandaag opent in het Anne Frank Huis een tentoonstelling die is gewijd aan de relatief onbekende onderduiker Fritz Pfeffer, beter bekend als ‘Albert Dussel’ in Anne Franks dagboek. Pfeffers’ kleinzoons Kip en Michael Pepper zijn speciaal uit de Verenigde Staten voor de opening overgekomen. Een emotioneel bezoek. “Onze vader, Werner Pepper, sprak zelden over zijn jeugd en het gemis van zijn ouders. We leren onze grootvader door dit bezoek beter kennen.” Vandaag is ook de geboortedag van Fritz Pfeffer.
  • AFS_A_Pfeffer_III_002
  • Anne Frank Stichting
  • http://www.annefrank.org/nl
  • museumsecretariaat@annefrank.nl
  • http://www.annefrank.org/nl/Nieuws/Nieuwsberichten/2015/April/Fritz-Pfeffer/

Fritz Pfeffer is de achtste onderduiker in het Achterhuis, samen met de families Frank en Van Pels. Hij deelt een kamer met Anne. “Zoals we allemaal wel veronderstelden is Dussel een erg aardig mens. Hij vond het natuurlijk goed om het kamertje met mij te delen; ik ben er eerlijk gezegd niet zo erg mee ingenomen dat een vreemde mijn dingen in gebruik gaat nemen, maar je moet wat voor het goede doel overhebben.”, schrijft Anne Frank op 19 november 1942 in haar dagboek. Het komt al snel tot botsingen tussen de 13-jarige Anne en de 53-jarige Fritz. Anne schrijft veel over haar kamergenoot, maar zelden iets aardigs. Wie Fritz Pfeffer werkelijk is, komen we door haar dagboek niet te weten.

De Joodse Fritz Pfeffer (geboren op 30 april 1889 in Giessen, Duitsland) heeft in de jaren dertig een goedlopende tandartsenpraktijk in Berlijn. Hij is gescheiden en heeft een zoon, Werner. Na de machtsovername van Hitler wordt het leven voor Joden in Duitsland steeds moeilijker en gevaarlijker. Eind 1938 stuurt Fritz Pfeffer daarom zijn elfjarige zoon Werner met een kindertransport naar Engeland, waar een van zijn broers de zorg voor het kind op zich neemt. Zelf vlucht hij met zijn niet-Joodse verloofde Charlotte Kaletta naar Amsterdam. Na de Duitse inval is hij ook in Nederland niet veilig. Hij moet onderduiken en zijn verloofde achterlaten.

Op 4 augustus 1944 worden de acht onderduikers in het Achterhuis gearresteerd. Samen met de families Frank en Van Pels wordt Fritz Pfeffer, na een kort verblijf in doorgangskamp Westerbork, op 3 september 1944 naar Auschwitz gedeporteerd. Vandaaruit wordt hij in oktober op transport gesteld naar concentratiekamp Neuengamme. Fritz Pfeffer overlijdt op 20 december 1944 door ziekte, ontbering en uitputting.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top