maandag, november 19, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Maatschappelijke Organisaties / Anne Frank Stichting: Justitie zet strafrechtelijke discriminatieartikelen zeer beperkt in
Anne Frank Stichting: Justitie zet strafrechtelijke discriminatieartikelen zeer beperkt in

Anne Frank Stichting: Justitie zet strafrechtelijke discriminatieartikelen zeer beperkt in

  • Nederland
  • Het vandaag verschenen rapport ‘Racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld in Nederland’ telt 4283 incidenten in 2013 op het gebied van racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld. In opdracht van de Anne Frank Stichting verricht het Verwey-Jonker Instituut kwantitatief onderzoek naar meldingen bij de politie van overtredingen en misdrijven over deze thema’s. Opvallend is dat strafrechtelijke discriminatieartikelen door justitie weinig worden gebruikt. Van de 4283 incidenten uit 2013 werden door justitie maar 36 incidenten als strafbare discriminatie bestempeld (1,6%).
  • Anne Frank Stichting
  • http://www.annefrank.org/nl
  • museumsecretariaat@annefrank.nl
  • http://www.annefrank.org/nl/Nieuws/Nieuwsberichten/2014/December/Justitie-zet-discriminatieartikelen-zeer-beperkt-in/

Onderzoek naar de justitiële aanpak van racisme en antisemitisme laat zien dat de inzet van de strafrechtelijke discriminatieverboden zeer beperkt is. Het Openbaar Ministerie kiest veelal voor een alternatieve oplossing, zoals eenvoudige belediging of bedreiging. Deze uitkomst sluit aan bij een vergelijkbare constatering in 2013 door de European Commission against Racism and Intolerance (ECRI). De vraag waarom er door het OM gekozen wordt voor andere strafrechtelijke routes dan vervolging op grond van de discriminatieartikelen is op basis van dit onderzoek niet te beantwoorden.

Racistische incidenten

De jaren 2012 en 2013 tonen een constant beeld voor wat betreft het totaal aantal incidenten over de thema’s intentioneel antisemitisme, racisme, discriminatie, antisemitisch schelden en racistisch schelden. Het aantal racistische incidenten is opnieuw hoog, met 2077 incidenten in 2012 en 2189 incidenten in 2013.

Voetbalgerelateerde antisemitisme

Net als in 2012 constateren we in 2013 dat een groot deel van de antisemitische scheldincidenten voetbalgerelateerd is en zich binnen en buiten de voetbalstadions manifesteert. Eén van de educatieve activiteiten die de Anne Frank Stichting in het kader hiervan heeft ontwikkeld is de serious game Fair Play – Your decisions matter over voetbal en discriminatie voor jongeren van 14 – 17 jaar.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top