donderdag, juli 9, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Maatschappelijke Organisaties / “Antibioticakuur afmaken”: waarom eigenlijk?
“Antibioticakuur afmaken”: waarom eigenlijk?

“Antibioticakuur afmaken”: waarom eigenlijk?

  • Nederland
  • Antibiotica worden vaak te pas en te onpas voorgeschreven, vooral voor kinderen. Daarbij wordt steevast geadviseerd om de kuur af te maken. Waarom eigenlijk? In veel gevallen gaat het om een virale infectie zodat antibiotica sowieso geen effect heeft. Wanneer het wel een bacteriële infectie betreft wordt deze snel de kop ingedrukt en is een lange kuur niet nodig. Het idee dat een niet afgemaakte kuur resistentie zou bevorderen is inmiddels achterhaald, dit is alleen aangetoond voor tuberculosebacteriën. Het onnodig (blijven) gebruiken van antibiotica werkt resistentie juist in de hand, zoals ook is aangetoond in de intensieve veehouderij.
  • ABiC1
  • LaMilCo Adviesbureau
  • www,lamilco.nl
  • w@lamilco.nl

Dit is één van de opvallendste conclusies uit het proefschrift van apotheker en onderzoeker Josta de Jong: “Antibiotics use in children”, waarop zij 31 mei hoopt te promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij constateerde in haar onderzoek dat ouders van jonge kinderen die antibiotica krijgen voorgeschreven zeer therapie­trouw blijken, “wellicht zelfs iets te veel” (stelling 3). Het is vaak een hele worsteling om de middelen toe te dienen, maar de ouders gaan er toch mee door omdat het nu eenmaal voorgeschreven is, ook al blijven de symptomen van de ziekte aanhouden.

Het gebruik van antibiotica is in Nederland relatief beperkt, zeker in vergelijking met omringende landen. Toch zijn nog verbeteringen nodig, bijvoorbeeld als het gaat om de informatievoorziening aan patiënten.

Zie voor meer informatie:

http://www.rug.nl/news-and-events/promotion-inauguration/latest

http://dissertations.ub.rug.nl/FILES/faculties/science/2013/j.de.jong/antibiotics_use_in_children_digitaal.pdf

 

Over LaMilCo

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top