zondag, juli 21, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / ANWB bezorgd over windmolens voor de kust
ANWB bezorgd over windmolens voor de kust

ANWB bezorgd over windmolens voor de kust

  • Nederland
  • De ANWB maakt zich zorgen over het voornemen van het kabinet om windmolens dichter voor de kust te plaatsen. De zichtbaarheid van de molens zal hierdoor aanzienlijk toenemen. Dat beïnvloedt de kwaliteit van het uitzicht, en de beleving van strand en zee door de kustbezoeker.
  • ANWB
  • http://www.anwb.nl
  • info@anwb.nl

De ANWB vindt dat de stem van recreanten en toeristen moet meewegen in de besluitvorming. Leden kunnen vanaf vandaag hun mening geven op anwb.nl/beleefdekust.

Op dit moment is het beleid om windmolens op zee buiten de 12-mijlsgrens te plaatsen, dat wil zeggen: 23 kilometer of verder uit de kust. Maar dat is een dure oplossing.

Daarom heeft het kabinet de afgelopen maanden gezocht naar potentiële locaties binnen de 12-mijlszone. Dat is goedkoper, maar heeft ook een prijs.

De nieuwe generatie windmolens is al gauw 130 tot 150 meter hoog. Zelfs als deze windmolens op 23 kilometer uit de kust worden geplaatst, steken ze nog altijd tussen de 100 en 130 meter boven de horizon uit. Daarmee zijn ze ook op grote afstand duidelijk zichtbaar. Plaatsing dichter bij de kust zal de impact vele malen groter maken. Ook de huidige windmolenparken voor de kust van Egmond en van IJmuiden, waar gebruik is gemaakt van een kleiner type windmolen, zijn vanaf het strand goed te zien.

Het kusttoerisme is een belangrijke economische factor voor Nederland. Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen en recreanten uit binnen- en buitenland de Nederlandse kust om er te ontspannen en vakantie te houden. De ANWB vindt het daarom logisch dat de stem van recreanten en toeristen gehoord wordt. Ook de vrijetijdssector zou bij de discussie moeten worden betrokken. Alleen al aan de Noordzeekust wordt jaarlijks meer dan 350 miljoen euro uitgegeven.

De ANWB is in principe vóór duurzame energie. Bij de realisatie van het eerste windpark bij Egmond aan Zee heeft de bond gepleit voor plaatsing zo ver mogelijk uit de kust. Dit heeft wat de ANWB betreft nog steeds de voorkeur, maar de bond wil graag weten wat haar leden hiervan vinden. De reacties van de leden zullen worden aangeboden aan de verantwoordelijke ministers.

Kijk voor meer informatie en foto’s van de windmolens voor de kust op anwb.nl/beleefdekust

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top