donderdag, januari 17, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / App Touch Van Gogh ontrafelt zes Van Goghs
App Touch Van Gogh ontrafelt zes Van Goghs

App Touch Van Gogh ontrafelt zes Van Goghs

  • Nederland
  • Uitbreiding van bekroonde app die technisch onderzoek naar Van Gogh toegankelijk maakt
  • Van Gogh Museum
  • http://www.vangoghmuseum.nl
  • info@vangoghmuseum.nl
  • http://www.vangoghmuseum.nl/vgm/index.jsp?page=352196&lang=nl

De app Touch Van Gogh waarmee tot in detail schilderijen van Vincent van Gogh (1853-1890) bekeken kunnen worden, is vanaf vandaag uitgebreid met de drie werken De hut, Zeegezicht bij Les-Saintes-Maries-de-la-Mer en Tuin van de inrichting. Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum: “Met deze tweede release van de bekroonde app kunnen mensen zes iconische werken van Nederlands bekendste kunstenaar ontrafelen en zo eigenhandig geheimen van Van Goghs schildertechnieken en werkwijze ontdekken. De app, gemaakt voor tablet, maakt gebruik van multitouch functies om gebruikers thuis te laten ontdekken welke geheimen er in en onder de verf schuilgaan. We maken zo resultaten uit jarenlang complex materiaal-technisch onderzoek naar Van Goghs werkwijze toegankelijk voor een breed publiek.”

Zo ontdek je dat De hut is geschilderd op een doek dat Van Gogh eerder gebruikte voor een schilderij van een herder met kudde schapen. In Zeegezicht bij Les-Saintes-Maries-de-la-Mer, een schilderij dat hij buiten schilderde, zie je de zandkorrels in de verf. In het doek Tuin van de inrichting ontrafel je alle lagen in de typische dikke penseelstreken van Van Gogh en gluur je met een loep onder de lijst waardoor je het effect van de verkleuring van een rood pigment in de verf begrijpt.

De Engelstalige app waarin vanaf nu zes schilderijen van Van Gogh worden ontrafeld is geschikt voor iOS 6 en Android en gratis te downloaden via de Apple Store en Google Play.

Van Goghs meesterwerken ontrafeld

In oktober lanceerde het Van Gogh Museum de eerste release van de app Touch Van Gogh met drie werken van Van Gogh. In De slaapkamer kan men zelf de oude vernislaag van het schilderij verwijderen. Ook zie je in de kleurenreconstructie hoe het schilderij van kleur is geweest voor de verkleuring door het rode pigment, waardoor de muren niet langer lila maar blauw zijn. In De tuin van Daubigny ontdek je dat het schilderij geschilderd is op een theedoek. En als je de verf virtueel wegpoetst van het schilderij Gezicht vanuit Theo’s appartement zie je dat Van Gogh zijn doeken hergebruikte.

App bekroond met Heritage in Motion Award 2014

De app Touch Van Gogh heeft in april de Heritage in Motion Award 2014 gewonnen in de categorie ‘Apps for mobile devices’, een multimedia competitie die om het jaar plaats vindt en zich richt op de makers en de gebruikers van film, games, apps en websites die Europa’s erfgoed uitdragen. De jury waardeerde dat ‘gebruikers met deze app dichter dan ooit bij het werk en de intenties van de schilder komen en de schilderijen als het ware herontdekken.’

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top