donderdag, oktober 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / APS: Nederlanders lopen 1,5 miljard euro aan spaarrente mis
APS: Nederlanders lopen 1,5 miljard euro aan spaarrente mis

APS: Nederlanders lopen 1,5 miljard euro aan spaarrente mis

  • Nederland
  • Nederlanders sparen meer dan ooit, zo berichtte De Nederlandse Bank op 25 juli 2014. In totaal hebben Nederlanders een recordbedrag van zo'n 335 miljard euro op spaarrekeningen staan. Toch laten zij jaarlijks gezamenlijk ongeveer anderhalf miljard euro aan spaarrente liggen, zo blijkt uit het Grote Nederlandse Spaaronderzoek* van LeasePlan Bank onder ruim 1000 Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar. De reden dat er zoveel geld misgelopen wordt, is dat het spaargeld vaak blijft 'slapen' op betaalrekeningen waarop geen rente wordt verkregen. Of op een spaarrekening staat met een relatief lage rente. Een ijverig spaarvolk als Nederland, waar negen op de tien mensen tussen de 25 en 65 spaart, kan hier flinke winst behalen. Gemiddeld wel 200 tot 300 euro per huishouden.
  • LeasePlan Bank
  • https://www.leaseplanbank.nl
  • klantenservice@leaseplanbank.nl

Nederlanders hebben geen idee van de spaarrente

Een groot deel van de sparende Nederlanders uit het Grote Nederlandse Spaaronderzoek haalt niet vaak geld van zijn spaarrekening. 17 procent geeft aan dit nooit te doen en 65 procent minder dan één keer per maand. Ondanks dat geld vaak lang op een rekening vaststaat, heeft twee derde (61%) van de Nederlandse spaarders geen idee hoe hoog het rentepercentage van zijn of haar spaarrekening precies is. Ruim de helft (52%) noemt zichzelf dan ook een ‘slapende spaarder’. Dat is een spaarder die niet echt bezig is met de hoogte van de rente en zelden of nooit switcht van spaarbank. Als er al overgestapt wordt, dan is een (tijdelijk) hogere rente de belangrijkste reden. Het renteverschil moet dan groter zijn dan 0,5 procent.

Waarom wel bezuinigen en niet van een hogere spaarrente profiteren?

Weinig Nederlanders lijken zich bewust te zijn van het feit dat zij extra inkomsten kunnen halen uit de manier waarop zij sparen. 92 procent van de respondenten geeft aan het afgelopen jaar te hebben bezuinigd op de uitgaven. Toch is maar 4 procent actief op zoek naar de hoogste spaarrente. Meer dan driekwart laat het geld bij een bank staan waar de rente relatief laag is. Al deze mensen lopen rente mis.

Mannen sparen meer dan vrouwen

Mannen lijken ambitieuzere spaarders te zijn dan vrouwen. Zij bezitten meerdere spaarrekeningen, 12 procent heeft er zelfs meer dan drie. Dit geldt voor maar 7 procent van de vrouwen. Ook hebben mannen een hoger spaartegoed. Een kwart (24%) van de mannen uit het onderzoek geeft aan vijftienduizend euro of meer op zijn spaarrekening te hebben staan, terwijl dat slechts bij 12 procent van de vrouwen het geval is. Reizen is het meest populaire spaardoel (59%), gevolgd door woninginrichting (43%) en lekker eten en uitgaan (40%). Vrouwen met een spaardoel sparen vaker voor een appeltje voor de dorst dan mannen (65% versus 54%). De klassieke rolverdeling komt ook in de spaardoelen naar voren: vrouwen sparen vaker voor woninginrichting dan mannen (50% versus 35%) en bij de mannen spaart één op de drie voor een auto (30% versus 18%).

* Het Grote Nederlandse Spaaronderzoek is in juni 2014 uitgevoerd door Goos Marketing Research in opdracht van LeasePlan Bank. In het onderzoek zijn 1.004 Nederlandse mannen en vrouwen in de leeftijd van 25-65 jaar ondervraagd.

Over LeasePlan Bank

LeasePlan Bank is een 100% Nederlandse internetspaarbank en onderdeel van het wereldwijd opererende LeasePlan Corporation N.V. De in wagenparkbeheer gespecialiseerde financiële instelling heeft sinds 1993 een bankvergunning van De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) en is lid van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Sinds de start van de internetspaarbank in februari 2010 hebben al meer dan 130.000 spaarders hun weg naar LeasePlan Bank gevonden.

Het spaargeld wordt geïnvesteerd in de leaseactiviteiten van LeasePlan Corporation. Sparen gaat volledig online. Als internetspaarbank heeft LeasePlan Bank maar één kantoor en dus geen duur netwerk met filialen en pinautomaten. Door deze manier van werken zijn de kosten laag en kan er een hoge spaarrente uitgekeerd worden. LeasePlan Bank vindt dat sparen eenvoudiger, simpeler, overzichtelijker en transparanter kan. Oftewel: sparen kan beter! Daarom wordt het spaargedrag van de Nederlanders regelmatig onderzocht om zo de dienstverlening voortdurend te kunnen verbeteren.

https://www.leaseplanbank.nl/

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top