dinsdag, november 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / APS: Potentiële bloeddonors vaker acute infectie dan bestaande
APS: Potentiële bloeddonors vaker acute infectie dan bestaande

APS: Potentiële bloeddonors vaker acute infectie dan bestaande

  • Nederland
  • Het aantal acute hepatitis B infecties is bij aspirant-bloeddonors 10 keer hoger dan bij bestaande donors. Dat blijkt uit onderzoek van Sanquin Bloedvoorziening. Sanquin onderzocht hiervoor de afgelopen vijf jaar bijna 4,5 miljoen donaties van nieuwe en bestaande bloeddonors. De resultaten zijn voor het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) reden om een internationale studie te starten om te kijken of pre-donatiescreening op Europees niveau moet worden ingevoerd.
  • Sanquin
  • http://www.sanquin.nl/actueel
  • r.heckert@sanquin.nl

Als een van de weinige Europese landen werkt Nederland met pre-donatiescreening, oftewel het afnemen van slechts een testbuis bij nieuwe donors, in plaats van direct een volledige donatie. Dit gebeurt om te voorkomen dat bloedoverdraagbare infectieziekten die zich bevinden in de zogeheten window fase (periode tussen het oplopen van de infectie en het kunnen aantonen van de infectie) in bloed of bloedproducten terecht komen. Sanquin vergeleek de afgelopen vijf jaar het aantal gevonden acute hiv, hepatitis B en hepatitis C infecties in het bloed van nieuwe donors met het aantal infecties dat gevonden werd bij donors die al vaker hadden gedoneerd. Hieruit blijkt dat het aantal acute hepatitis B infecties bij nieuwe bloeddonors tien keer zo hoog is als bij bekende donors. Hiv en hepatitis C kwam bij zowel nieuwe als bestaande Nederlandse donors weinig voor.

Internationaal vervolgonderzoek

Naast het zorgvuldig screenen van bloeddonors en het testen van bloed bij elke afname zou pre-donatiescreening de veiligheid van bloed en bloedproducten verder kunnen verhogen. Naar aanleiding van de Nederlandse resultaten start het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) daarom een internationaal onderzoek. In andere Europese landen, met name in Zuid en Oost Europa, worden bij donors vaker infecties met Hepatitis B, Hepatitis C en hiv gevonden dan in Nederland. Door de schaal van de studie te vergroten, en door de resultaten van landen met en zonder pre-donatiescreening met elkaar te vergelijken, wordt gekeken naar de mogelijke bijdrage van pre-donatiescreening aan de Europese bloedveiligheid. Als patiënten besmet bloed krijgen, kan dit hun gezondheid in gevaar brengen. Nederlandse bloeddonors waarbij een infectie werd ontdekt, zijn hiervan op de hoogte gesteld en verwezen naar hun huisarts. Vanwege de infectie zijn zij uitgesloten van verder bloeddonorschap.

Over Sanquin Bloedvoorziening

Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top