woensdag, oktober 24, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Asscher blij met EU-aanpak oneerlijke concurrentie op arbeidsmarkt
Asscher blij met EU-aanpak oneerlijke concurrentie op arbeidsmarkt

Asscher blij met EU-aanpak oneerlijke concurrentie op arbeidsmarkt

  • Europa
  • Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is blij dat de EU oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt aanpakt. ,,Malafide werkgevers in onder meer de bouw komen nu niet meer weg met uitbuiting'', zei de minister woensdag in reactie op een besluit hierover van het Europees Parlement.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjizjv2pwqxx/nieuws/asscher_blij_met_eu_aanpak_oneerlijke?ctx=vhsjeu461wp8&tab=0

Het europarlement stemde in Straatsburg in met voorstellen om uitbuiting, onderbetaling en oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Er was al een principe-akkoord met de EU-lidstaten. De regels moeten voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van gedetacheerde Europese burgers die tijdelijk in een ander EU-land werken door bijvoorbeeld slechte arbeidsomstandigheden en -voorwaarden. Met name in de bouwsector zijn er misstanden omtrent uurloon en vakantiedagen.

EU-lidstaten moeten beter gaan controleren of werkgevers zich aan de wet houden als ze werknemers over de grens laten werken. Ook gaan inspectiediensten meer en sneller informatie uitwisselen. Controles blijven in handen van de landen zelf.

Asscher strijdt al geruime tijd tegen wat hij de schaduwzijde van het vrije verkeer van werknemers in de EU noemt. Werkgevers maken gebruik van schijnconstructies om personeel uit bijvoorbeeld Polen in te zetten en daarbij cao-afspraken te omzeilen. Asscher kaart dit onderwerp regelmatig aan in Brussel.

SP-Europarlementariër Dennis de Jong is tegen de nieuwe regels omdat ,,deze geen garantie biedt voor gelijk loon voor gelijk werk”. Er blijft volgens hem te veel ruimte voor uitbuiting en verdringing op de arbeidsmarkt.

Collega-parlementariërs Sophie In ‘t Veld (D66) en Marije Cornelissen (GroenLinks) zien dit wel als stappen om schijnconstructies of oneerlijke praktijken tegen te gaan. Beide politici wijzen erop dat een stevige Europese aanpak en scherpe afspraken nodig zijn om te voorkomen dat het vrij verkeer van personen en bedrijven leidt tot wanpraktijken.

In Nederland werken naar schatting ruim 100.000 gedetacheerde EU-burgers, voor een aanzienlijk deel grenswerkers. Voor de hele unie gaat het om zo’n 1,2 miljoen burgers. Daarvan werkt een kwart in de bouw.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top