vrijdag, oktober 23, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Internet & ICT / Automatisering.. het is een technische verhaal
Automatisering.. het is een technische verhaal

Automatisering.. het is een technische verhaal

  • Nederland
  • Automatisering is tegenwoordig een woord dat niet meer weg te denken is. Het wordt steeds meer en meer toegepast binnen bedrijven. Maar, wat is nou het technische verhaal achter dit fenomeen? Lees het in dit artikel.
  • PLC Retam
  • arnoneulen@hotmail.com

We merken denk ik allemaal dat er steeds meer automatisering plaatsvindt rondom ons heen. Op het vliegveld, in de supermarkt, in fabrieken, overal worden er steeds meer machines gebruikt om werkzaamheden van medewerkers te verlichten of zelfs helemaal weg te kunnen halen. Bij het vliegveld in Eindhoven kan je bijvoorbeeld al zelf je bagage inchecken en bij de supermarkt hoef je je muntgeld niet meer aan een kassière te geven, maar stop je dit gewoon in een automaat en krijg je automatisch je wisselgeld terug. Je vraag je nu vast af, hoe automatisering eigenlijk tot stand komt? Lees hieronder wat over het technische verhaal van automatisering.

Computers

Automatisering begint eigenlijk allemaal bij computers, zoals je waarschijnlijk zelf al had gedacht. Machines moeten namelijk worden aangestuurd door middel van computers. Een computer wordt verbonden aan een machine en vervolgens kan er geautomatiseerd worden door middel van een PLC-systeem.

Een PLC-systeem

Een PLC-systeem, ook wel programmeerbare logische eenheid, is een digitale computer. Machines worden als het ware door een PLC-systeem bestuurd. Een ingewikkeld systeem verhaal dat erg technisch is. Vandaar dat het ook door software engineers wordt ontwikkeld.

De techniek

Een PLC-systeem, ook wel PLC besturing genoemd, kan met behulp van data bepaalde uitgangen elektrische apparaten besturen. Hierbij kan gedacht worden aan temperatuurregeling of machineaandrijving. Het besturingssysteem krijgt dus bepaalde informatie binnen via een ingang, leest dit met behulp van interfacekaarten en wisselt dit vervolgens uit met andere apparaten. De informatie wordt door een uitgang naar de machine gestuurd (die bestuurd moet worden). Vervolgens wordt de machine bedient door elektromagneet schakelaars.  Door een PLC besturing wordt de het automatiseringsproces goed en veilig uitgevoerd. Er zijn echter niet alleen besturingssystemen van het merk PLC, zoals in dit artikel vernoemd. Zo is het besturingssysteem van SCADA ook erg bekend.

Over Arnomeulen

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top