zondag, juli 3, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Immigratie / Balie voor paspoort en DigiD op Schiphol
Balie voor paspoort en DigiD op Schiphol

Balie voor paspoort en DigiD op Schiphol

 • Nederland
 • Vanaf vandaag kunnen Nederlanders die in het buitenland wonen, bij een balie op Schiphol terecht voor het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart. Ook kunnen zij er een DigiD aanvragen; daarmee kunnen zij dan vanuit het buitenland veilig via internet zaken doen met de overheid, zoals belastingaangifte doen, kinderbijslag aanvragen of hun pensioenoverzicht bekijken.
 • Ministerie van Algemene Zaken
 • http://www.rijksoverheid.nl
 • info@minaz.nl
 • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/08/15/balie-voor-paspoort-en-digid-op-schiphol.html

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en burgemeester Weterings (Haarlemmermeer) hebben de balie op Schiphol vandaag geopend in aanwezigheid van J. Nijhuis (CEO Schiphol Group).

De balie is 7 dagen per week open van 7 tot 22 uur. Officieel valt de balie onder de gemeente Haarlemmermeer; daardoor kunnen ook inwoners van Haarlemmermeer er op afspraak een paspoort of identiteitskaart aanvragen.

DigiD-buitenland

Tot voor kort konden Nederlanders in het buitenland geen DigiD aanvragen. Na de aanvraag via internet stuurt DigiD namelijk een persoonlijke activeringscode naar het adres waarop iemand ingeschreven staat in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). Bij Nederlanders in het buitenland ontbreekt deze adrescontrole. Speciaal voor deze groep is nu een DigiD via balie-uitgifte mogelijk gemaakt.

Aanvragers moeten een geldig Nederlands paspoort of ID-kaart en hun mobiele telefoon meenemen. DigiD voor Nederlanders in het buitenland werkt namelijk met inlogcodes via sms. Het is een proef waar behalve de gemeente Haarlemmermeer met de balie op Schiphol ook de grensgemeenten Enschede, Maastricht, Echt-Susteren en Den Haag aan meedoen. Op 2 september sluit het Nederlands Consulaat in Antwerpen hierbij aan.

Paspoort en ID-kaart thuisbezorgd

Haarlemmermeer doet ook mee met een proef om paspoorten en identiteitskaarten thuis te bezorgen. Reisdocumenten die bij de balie op Schiphol zijn aangevraagd, kunnen door heel Nederland (behalve op de Waddeneilanden) tegen een vergoeding bezorgd worden. Vier andere gemeenten (Dordrecht, Arnhem, ‘s-Hertogenbosch en Amersfoort) bezorgen reisdocumenten binnen de gemeente aan huis. Molenwaard biedt de mogelijkheid van bezorging thuis of op een werkadres. Minister Plasterk heeft vandaag afspraken over de proef ondertekend met de 6 deelnemende gemeenten.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Een Commentaar

 1. Het consulaat in Cebu, de Filippijnen behandelt niet langer het verlengen of aanvragen van Nederlandse reisdocumenten waaronder ook de paspoorten. Hiervoor moet de aanvrager naar de ambassade in Manila reizen, daar persoonlijk verschijnen met 2 pasfoto’s en het oude paspoort. Het nieuwe paspoort wordt dan n 3-4 weken naar het adres van de aanvrager in de Filippijnen verzonden met speciale post.
  Aangezien ik toch dit jaar op familie bezoek ga in Nederland is het voor mij praktischer mijn paspoort aan te vragen op de nieuwe balie voor paspoort en DigiD op Schiphol. Wat een fijne voorziening is dit voor in het buitenland wonende Nederlanders.
  Dit keer bespaart mij dat een vliegreis en verblijf in Manila. Super!

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top