dinsdag, november 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / BAM Infraconsult bv: Proef met een nieuw type ecologische Xblocs
BAM Infraconsult bv: Proef met een nieuw type ecologische Xblocs

BAM Infraconsult bv: Proef met een nieuw type ecologische Xblocs

  • Nederland
  • BAM plaatst dinsdag 21 januari vijf nieuwe ecologische golfbrekerelementen – zogenoemde Xblocs – op de zuidelijke havendam van IJmuiden. De blokken worden tijdens laag water (omstreeks 14.30 uur) geplaatst en de werkzaamheden zullen aan het eind van de middag zijn afgerond.
  • Koninklijke BAM Groep nv
  • www.bam.nl
  • info@bam.nl
  • http://www.bam.nl/pers/persberichten/proef-met-een-nieuw-type-ecologische-xblocs

Xblocs, ontworpen door BAM Infraconsult, zijn betonnen golfbrekerelementen die slim in elkaar haken en zodoende samen weerstand bieden tegen de grote krachten van de aanstormende golven. Xblocs worden wereldwijd toegepast op golfbrekers en kustverdedigingswerken.

BAM Infraconsult heeft de nieuwe testblokken ontwikkeld in samenwerking met een partner die specialistische kennis heeft met betrekking tot het stimuleren van zeeleven tijdens de aanleg van bouwwerken in zee. De blokken zijn bedekt met een laag ecologisch beton, dat door de porositeit en samenstelling de snelle aangroei van zeeleven stimuleert.

Dergelijke blokken kunnen worden toegepast bij de aanleg of het onderhoud van golfbrekers om de impact op het zeeleven te minimaliseren. In het verleden is gebleken dat bij het onderhoud van de golfbrekers met nieuwe, gladde betonblokken er in de eerste fase na het onderhoud weinig wieren en schelpen hechtten aan de blokken. Hierdoor konden vogels en andere soorten die afhankelijk zijn van deze wieren en schelpen moeilijk overleven tijdens en na het onderhoud van de golfbrekers. De nieuwe ontwikkeling is erop gericht om deze tijd zo veel mogelijk te verkorten en daarna een rijke basis te bieden voor een grote variatie aan zeeleven.

BAM Civiel produceert en plaatst de golfbrekerelementen. BAM Infraconsult zal de komende tijd de blokken frequent inspecteren en zal het ecologische beton vergelijken met delen van de blokken die bestaan uit gewoon glad beton.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top