zondag, september 20, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Banque de Luxembourg: Communicatie is de sleutel voor een succesvolle overdracht
Banque de Luxembourg: Communicatie is de sleutel voor een succesvolle overdracht

Banque de Luxembourg: Communicatie is de sleutel voor een succesvolle overdracht

  • Luxemburg
  • Waarom is de overdracht van het familiebedrijf of het vermogen een moeilijk bespreekbaar onderwerp in families? Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe staan de betrokkenen tegenover deze kwestie? In welk opzicht kan de hulp van een facilitator nuttig zijn? In dit artikel gaan wij dieper in op de omstandigheden die nodig zijn voor een harmonieuze overdracht.
  • Banque de Luxembourg
  • http://www.banquedeluxembourgnews.com
  • mike.thome@bli.lu
  • http://www.banquedeluxembourgnews.com/nieuws/entry/communicatie-is-de-sleutel-voor

Het overdragen van een vermogen of een familiebedrijf is een gevoelige kwestie en heeft niet alleen te maken met de liefde die men voelt voor zijn gezin, maar ook met macht, verantwoordelijkheid, geld en emoties. “Maar al te vaak mislukken overdrachten door een vertrouwensbreuk of een gebrek aan communicatie in de familie. Dat is in ieder geval wat wij vaststellen bij de families die wij begeleiden in het kader van onze family practice”, zegt Philippe Depoorter, family practice leader.

De maatschappelijke ontwikkelingen hebben die communicatieproblemen nog vergroot. “Overdrachten gebeuren niet meer zoals vroeger. De familie, vroeger de hoeksteen van de samenleving, is een soort `gezinsloket’ geworden, waar naar wens of behoefte kan worden gegeven of gevraagd naargelang het belang dat men hecht aan individuele vrijheid.” Erfgenamen willen tegenwoordig hun zegje doen over de overdracht.

Eén vermogen, meerdere dimensies

Er wordt meer dan alleen maar geld overgedragen. “Iedereen heeft naast zijn materiële vermogen ook een enorm immaterieel vermogen. Dat kunnen morele waarden zijn, maar ook praktijken, een bepaalde expertise, een netwerk …”, vervolgt Philippe Depoorter. Dat immateriële vermogen ligt trouwens vaak ten grondslag aan het materiële vermogen van families. “Soms merken wij echter een kloof tussen de perceptie van de overdrager en die van zijn erfgenamen.”

Bron van spanningen

Er zijn heel wat betrokken partijen bij een overdracht, met name de partner en de kinderen, alsook verre verwanten en goede vrienden. “In heel wat families kan een overdracht voor spanningen zorgen, omdat de verwachtingen van de betrokkenen niet onder woorden gebracht of niet in aanmerking genomen worden. Onze begeleiding helpt dergelijke spanningen te voorkomen. De meeste families die een beroep doen op onze family practice vragen ons om een overdrachtsproces te starten met het oog op de instandhouding van het vermogen of de familieonderneming en de harmonie binnen de familie. We zijn een neutrale en verzoenende facilitator die de familie de kans geeft om enige afstand te nemen van het familieproject en een gemeenschappelijk stappenplan overeen te komen”, benadrukt Philippe Depoorter.

Generatie van pioniers

Het is nooit te vroeg om te praten en het pad te effenen voor een succesvolle overdracht. “Het is belangrijk om al ruim vóór de overdracht een dialoog te beginnen en naar de kinderen te luisteren wanneer ze hun hooggespannen verwachtingen kenbaar maken. Een goed testament is een testament dat samen met de erfgenamen is opgemaakt. Ook de ‘Next Gen’ moet zich kunnen zien als een ‘pioniersgeneratie’ en de kans krijgen om haar lot in eigen handen te nemen.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top