maandag, oktober 25, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Banque de Luxembourg: Olie: herstel op korte termijn blijft beperkt
Banque de Luxembourg: Olie: herstel op korte termijn blijft beperkt

Banque de Luxembourg: Olie: herstel op korte termijn blijft beperkt

  • Internationale
  • In een artikel dat afgelopen donderdag in de financiële rubriek van Paperjam.lu werd gepubliceerd, zegt Damien Petit, hoofd Beleggingsadvies bij Banque de Luxembourg, dat de halvering van de olieprijs in de tweede helft van vorig jaar vooral te wijten was aan een combinatie van drie factoren. Op korte termijn acht hij het stijgingspotentieel beperkt.
  • Banque De Luxembourg
  • http://www.banquedeluxembourg.com
  • info@bli.lu
  • http://www.banquedeluxembourgnews.com/nieuws/entry/olie-herstel-op-korte-termijn

De markt werd verrast door de enorme daling van de olieprijzen, die sinds juni 2014 gehalveerd zijn. Hoe kunnen we die daling verklaren? Ten eerste was de wereldwijde vraag naar het zwarte goud, die voor meer dan 60% afhankelijk is van de transportsector, vorig jaar zeer teleurstellend. Over het hele jaar steeg de vraag namelijk slechts met een schamele 0,7% of 700.000 vaten per dag. Dat was een gevolg van de lage groei in Europa en Japan en de duidelijke vertraging van de economische activiteit in China.

Daarnaast hebben de landen die geen lid zijn van de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) in 2014 fors meer geproduceerd. Hun productie bereikte het hoogste peil in dertig jaar. De productiegroei op jaarbasis bedroeg voor het eerst beduidend meer dan 1,5 miljoen vaten per dag en is vooral het gevolg van de Amerikaanse schalieolierevolutie. Die revolutie is te danken aan fracking en horizontale boringen, twee technieken die oorspronkelijk werden gebruikt om schaliegas te winnen en bijdroegen aan de eind 2008 begonnen forse toename van de onconventionele oliewinning in de Verenigde Staten.

Momenteel produceren de VS dagelijks zo’n 4,5 miljoen vaten schalieolie, wat meer is dan de olieproductie van de verschillende OPEC-landen, met uitzondering van Saoedi-Arabië. Ten slotte heeft de OPEC in november vorig jaar onder invloed van Saoedi-Arabië beslist om, ondanks de forse stijging van het Amerikaanse aanbod, de productiequota ongewijzigd te laten. Die drastische strategiewijziging op vraag van de Saoedi’s heeft de daling van de ruweolieprijs ongetwijfeld flink versterkt.

Saoedi-Arabië kiest dus voor een lagere prijs om het marktaandeel van het kartel veilig te stellen, wat bijzonder nadelig is voor producenten als Iran en Venezuela. Bijgevolg zullen de Saoedische autoriteiten niet langer de wereldwijde productie regelen om kleine Amerikaanse spelers uit de markt te krijgen.

Beperkte gevolgen voor aanbod op korte termijn

De laatste statistieken wijzen al op een vrij sterke daling van het aantal productieplatforms in de Verenigde Staten, vooral bij privé-exploitanten (ruim 20% onder de piek van oktober 2014). De directe gevolgen voor het aanbod zullen naar verwachting pas over vier tot zes maanden voelbaar worden, maar zouden vrij beperkt kunnen blijven omdat ondernemingen hun productie vaak gedeeltelijk afdekken (met het oog op een hogere toekomstige verkoopprijs) en de productiviteit in de sector flink toeneemt.

Vraag naar olie afgeremd door meerdere factoren

Verschillende factoren staan een forse stijging van de vraag naar olie in 2015 in de weg. Zo zal de internationale groei in de komende maanden beperkt blijven.

Bovendien hebben verschillende landen, met name China, Indonesië en India, van de val van de olieprijzen geprofiteerd om subsidies te verlagen en/of belastingen op energieproducten te verhogen, waardoor de prijsdaling beperkt bleef. Voorts zien netto-uitvoerders van olie (Rusland, Venezuela enz.) hun inkomsten flink terugvallen, wat nadelig is voor de economische activiteit en het olieverbruik. Ten slotte maakt de sterke dollar olieproducten in lokale munten automatisch duurder. We kunnen dus besluiten dat de vooruitzichten van vraag en aanbod op de oliemarkt op korte termijn niet wijzen in de richting van een sterke prijsstijging.

Als de OPEC haar productie niet aanpast, zullen de ruweolievoorraden wellicht blijven toenemen, wat in de komende maanden het stijgingspotentieel van de prijzen zal afremmen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top