vrijdag, september 18, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Banque De Luxembourg: Sociale economie: nieuwe wet tegen het jaareinde
Banque De Luxembourg: Sociale economie: nieuwe wet tegen het jaareinde

Banque De Luxembourg: Sociale economie: nieuwe wet tegen het jaareinde

  • Luxemburg
  • Op de jaarlijkse conferentie van de EIIL (European Impact Investing Luxembourg) werden heel wat projecten voorgesteld ter ondersteuning van sociale ondernemingen en impact investing. De Luxemburgse minister Nicolas Schmit maakte de kalender bekend voor het langverwachte wetsontwerp over de 'société d’impact' (impactvennootschap).
  • BLI
  • http://www.banquedeluxembourgnews.com
  • mike.thome@bli.lu
  • http://www.banquedeluxembourgnews.com/nieuws/entry/sociale-economie-nieuwe-wet-tegen

“Wij willen het wetsontwerp in april 2015 indienen.” Nicolas Schmit, minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Sociale en Solidaire Economie gaf tijdens zijn toespraak meer uitleg over de kalender voor de wet die maatschappelijk verantwoorde financiering moet bevorderen, met het oog op de toekomstige ontwikkeling van een gediversifieerde Luxemburgse economie.

“Er moet actie genomen worden om sociaal ondernemerschap te ontwikkelen en te promoten”, benadrukte de minister in het auditorium van Banque de Luxembourg. Nadat het wetsontwerp de gebruikelijke weg zal hebben doorlopen, zou het Luxemburgse parlement de wet tegen het jaareinde – “net voor of na Kerstmis” – moeten kunnen goedkeuren, verzekerde de minister.

Even voordien had Uli Grabenwarter, voorzitter van de EIIL, in zijn toespraak de administratieve vertraging betreurd, gezien de wet over de impactvennootschap al sinds de crisis van 2008 op de agenda staat.

Sociale impact en financieel rendement

Dankzij de nieuwe wet zouden sociale ondernemingen, die een antwoord bieden op een maatschappelijke behoefte, zich ook kunnen financieren bij investeerders die voorrang geven aan het financiële rendement van hun belegging en niet uitsluitend bij diegenen die belang hechten aan de maatschappelijke impact ervan.

Met behulp van een fiscale stimulans en door het opvullen van een juridisch vacuüm kan een dergelijke vennootschap een brug slaan tussen organisaties met winstoogmerk en de sociale sector, en dus een oplossing bieden voor zowel het financieringsprobleem als de kritische omvang van dergelijke entiteiten die in andere landen zoals Frankrijk en Italië al talrijk aanwezig zijn.

Eens het reglementaire kader en de criteria vastliggen, zal de impactvennootschap aan Luxemburg duurzame toegevoegde waarde bieden voor de ontwikkeling van maatschappelijk verantwoorde financiering.

Ecosysteem

Toch zal de private sector het snel moeten overnemen, benadrukte Nicolas Schmit. “De ontwikkeling van maatschappelijk verantwoorde financiering kan niet uitsluitend op overheidssubsidies of filantropie steunen. De wet zal er zijn, maar er is ook een ‘ecosysteem’ nodig”, vervolgde de minister, waarna hij pleitte voor het oprichten van publiek-private partnerschappen en een kweekvijver voor startende ondernemingen.

De conferentie heeft niet alleen de politieke wil aangetoond, maar ook een aantal initiatieven in de kijker gezet die van Luxemburg een Europees centrum voor sociale economie moeten maken. Uiteraard is er de oprichting van de EIIL, waarvoor Banque de Luxembourg de aanzet heeft gegeven, zoals Uli Grabenwarter bij de start van de conferentie vermeldde.

“De EIIL is geen lobby, maar een denktank van belangeloze spelers die lokale expertise op het gebied van impact investing wil opbouwen en promoten”, vervolgde Grabenwarter.

Crowdfunding

In de werkgroepen wordt ook gewerkt aan twee andere projecten, meer bepaald met betrekking tot het probleem van de kritische omvang van sociale ondernemingen. Het eerste project is de oprichting van een platform voor crowdfunding. Deze groeiende alternatieve vorm van financiering houdt in dat investeerders via internet een kapitaal, lening of gift ter beschikking stellen van ondernemers, met de bedoeling de sociale economie te financieren. “De werkgroep wil Luxemburg positioneren door het analyseren van de bestaande reglementering en het opzetten van een Europees platform”, zegt Nicolas Hennebert van Deloitte, lid van de werkgroep.

Het tweede project werd ‘Luxembourg Impact Investing Platform’ (LIIP) genoemd en is geïnspireerd op de sector van beleggingsfondsen. In deze totaal nieuwe structuur zouden kleine bedrijfjes worden ondergebracht die dankzij de gemeenschappelijke infrastructuur hun kosten kunnen beperken. Het zou een soort fonds met compartimenten worden waar sociale ondernemingen kunnen groeien en terug uitstappen zodra ze een zekere omvang hebben bereikt.

Op die manier bouwt Luxemburg stilaan aan zijn sociale economie.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top