woensdag, juni 26, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Bas Haan journalist van het jaar 2015
Bas Haan journalist van het jaar 2015

Bas Haan journalist van het jaar 2015

  • Nederland
  • Bas Haan, verslaggever van Nieuwsuur (NOS/NTR), is Journalist van het Jaar 2015. Dat heeft de redactie van Villamedia, magazine over journalistiek, maandag bekendgemaakt. Het is dit jaar de tiende keer dat de prijs wordt toegekend.
  • http://www.ntr.nl/
  • info@ntr.nl

Haan krijgt de prijs voor zijn primeurs en meer dan uitstekende berichtgeving over de Teeven-deal. Als gevolg daarvan traden minister Ivo Opstelten, Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en staatssecretaris Fred Teeven af. Onder andere premier Mark Rutte moest in de Tweede Kamer diep door het stof.

Haan heeft twee jaar gewerkt aan de zaak, waarbij hij te maken kreeg met forse tegenwerking van met name Teeven en Opstelten. Zij wilden de Kamer doen geloven dat het openbaar ministerie vijftien jaar geleden een juiste overeenkomst heeft gesloten met drugscrimineel Cees H.

Haan en later de commissie-Oosting toonden echter aan dat het rijk via de deal meewerkte aan het witwassen van het vermogen van een drugscrimineel.

Ook over de hoogte van het bedrag deden de bewindslieden lange tijd onduidelijk. Door veel en nauwkeurig speurwerk wist Haan het exacte bedrag te achterhalen.

Uiteindelijk moest premier Rutte in het Kamerdebat op woensdag 16 december erkennen dat de berichtgeving van Nieuwsuur op alle punten juist was.

De jury van De Journalist van het Jaar bekroont Haan vanwege zijn enorme vasthoudendheid, zijn zorgvuldigheid en vanwege het maatschappelijke belang van zijn onderzoek. Haan liet de kijker zien dat de overheid in dit geval de beeldvorming liet prevaleren boven de werkelijkheid. Hij legde pijnlijk de machinaties van de politieke kopstukken in deze zaak bloot.

Haan neemt woensdag 3 februari de prijs in ontvangst. Dat gebeurt in de raadszaal van de gemeente Hilversum. Gastheer is burgemeester Pieter Broertjes.

De journalist is zeer vereerd met de prijs. Het gedrag van de overheid kritisch volgen is de rode draad in zijn werk. ‘In dit geval wilden de bewindslieden de beeldvorming het van de waarheid laten winnen. Dat is niet gelukt.’

Hij dankt zijn redactie voor de steun. ‘Ik ben blij en dankbaar dat Nieuwsuur er voor kiest om dit soort tijdrovende onderzoeksjournalistiek maximaal te steunen en mogelijk te maken’.

De redactie van Villamedia en de redactie-adviesraad (Ad van Liempt, Cisca Dresselhuys, Tony van der Meulen, Robert van den Ham en Tonie van Ringelestijn) kiezen De Journalist van het Jaar. Eerder werd de prijs toegekend aan: Joris Luyendijk, Ben Rogmans, Bram Vermeulen, Antoinette Hertsenberg, Robert Chesal en Joep Dohmen, Brenno de Winter, Hans Jaap Melissen, Rob Wijnberg en Olaf Koens.

De uitreiking wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hilversum mediastad.

Over Content Editor R

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top