woensdag, januari 19, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Beeldententoonstelling Henry Moore opent Rijksmuseumtuinen
Beeldententoonstelling Henry Moore opent Rijksmuseumtuinen

Beeldententoonstelling Henry Moore opent Rijksmuseumtuinen

  • Nederland
  • Op 22 juni opent het Rijksmuseum zijn nieuwe tuinen met een tentoonstelling van beeldhouwkunst van de Britse kunstenaar Henry Moore. Twaalf monumentale beeldhouwwerken van Moore zijn in de buitenlucht te zien. De tentoonstelling, die gratis toegankelijk is, is het startpunt van een nieuwe jaarlijkse traditie. De komende vijf jaar is de ‘groene buitenzaal’ van het museum iedere zomer decor van een internationale beeldententoonstelling. De zomertentoonstellingen worden mogelijk gemaakt door een anonieme schenker en de BankGiro Loterij. De eerste tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met de Henry Moore Foundation in Perry Green (Groot-Brittannië).
  • Rijksmuseum
  • https://www.rijksmuseum.nl
  • info@rijksmuseum.nl

Henry Moore

Vooral in de naoorlogse jaren verwierf Henry Moore (1898-1986) wereldfaam met zijn (half-)abstracte sculpturen, vaak geïnspireerd door natuurlijke, organische vormen. Daarnaast vormt de halfopgerichte menselijke figuur (Reclining Figure) een centraal thema in zijn oeuvre. De tentoonstelling rond het Rijksmuseum, die twaalf werken in brons en fiberglass omvat, laat beide aspecten zien, zodat een representatief beeld van Moore’s monumentale sculptuur en oeuvre wordt gegeven. De moderne beelden komen in de buitenlucht en tegen de achtergrond van het 19e-eeuwse museumgebouw bijzonder goed tot hun recht.

Rijksmuseumtuinen

Met deze tentoonstelling opent het Rijksmuseum zijn geheel vernieuwde ‘groene buitenzaal’ van ruim 14.500 m2. Uitgangspunt voor het nieuwe ontwerp van Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten was het oorspronkelijke plan van architect Pierre Cuypers uit 1901. In de tuinen zijn diverse historische tuinstijlen terug te vinden, met oorspronkelijke beelden, bouwfragmenten, vijvers en gazons. Een aantal nieuwe elementen is toegevoegd, zoals de naoorlogse speeltoestellen van architect Aldo van Eyck uit Amsterdam Nieuw-West en een negentiende-eeuwse glazen kas met vergeten groenten. Naar een ontwerp van de Deense beeldhouwer en installatiekunstenaar Jeppe Hein is, met een bijdrage van Joop en Charlotte van Caldenborgh, een speels waterdoolhof gerealiseerd. De tuinen, die gratis toegankelijk zijn, vormen een aangenaam nieuw park in de stad waar bezoekers kunnen flaneren en ontspannen. Bezoekers kunnen in het, volledig gerestaureerde van Logteren tuinhuisje een drankje halen. Douwe Egberts droeg bij aan de restauratie.

De tentoonstelling duurt tot 29 september en is dagelijks gratis toegankelijk van 9-18 uur.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top