woensdag, juni 19, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Bejaarden blijven slachtoffer babbeltruc, politie blijft waarschuwen
Bejaarden blijven slachtoffer babbeltruc, politie blijft waarschuwen

Bejaarden blijven slachtoffer babbeltruc, politie blijft waarschuwen

 • Nederland
 • Dinsdag 28 oktober hebben drie Enschedese dames van ruim 80 jaar bezoek gehad van dieven die middels babbeltrucs hun woning wisten binnen te komen. Een week eerder was een 90-jarige bewoonster van de Oldenzaalsestraat in Losser al slachtoffer geworden van diefstal door een vrouw die kwam controleren of zij haar griepprik al had gehad. Bij de dames zijn onder andere sieraden ontvreemd. De politie doet een beroep op kinderen en andere familieleden om bij hun ouders deze verwerpelijke praktijken onder de aandacht te brengen en eens te vragen/controleren hoe zij omgaan met bezoek van onbekende mensen.
 • Politie
 • http://www.politie.nl
 • pers@amsterdam.politie.nl

Dinsdagmorgen rond 10.30 uur kreeg een 88-jarige bewoonster van de Mozartlaan bezoek van een vrouw die aangaf werkzaam te zijn voor een thuiszorg organisatie en in verband met een onderzoek de woning te willen bekijken. Nadat de vrouw haar woning had verlaten miste de 88-jarige sieraden. Tegen 13.30 uur kreeg een 85-jarige bewoonster van de Burgemeester van Veenlaan bezoek van een man en een vrouw die haar uitnodigde namens de buren. Als de man en de vrouw haar woning weer verlaten blijken er goederen uit haar slaapkamer ontvreemd te zijn. Tegen 16.00 uur krijgt een 89-jarige bewoonster van de Fridtjof Nansenstraat bezoek van drie personen, twee vrouwen en een man. Zij weten de woning binnen te komen door zich voor te doen als medewerkers van de woningstichting. Onderzocht wordt of mevrouw wat mist.

Getuigenoproep

De politie is een onderzoek gestart om deze praktijken zo snel mogelijk een halt toe te roepen. Het ingestelde buurtonderzoek heeft helaas geen informatie opgeleverd waarmee de identiteit van de dieven kan worden achterhaald. Heeft u informatie die kan bijdragen om de daders te achterhalen, neemt u dan contact op met het Woninginbrakenteam van politiedistrict Twente via 0900-8844. Anoniem melden kan via 0800-7000.

Babbeltrucs

Beroving door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of medewerkers van een zorginstelling. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten.

Geen eenduidige signalementen

De dieven opereren in wisselende samenstellingen. Vaak zijn het twee nette dames die zich uitgeven als medewerkers van een zorginstantie of een vrouw met een man die vragen of ze het huis even mogen bekijken. Maar ook smoezen als uitnodigen voor een bruiloft, vragen of men de griepprik al heeft gehad, voorstellen als de nieuwe buren, vragen stellen over thuis en kraamzorg, papiertje/pen nodig om iets op te schrijven voor de buren, geld wisselen, nodig naar toilet moeten en reageren op internetadvertentie. Babbeltrucs vinden niet alleen ‘s avonds plaats. Een groot deel van de babbeltrucs vindt overdag plaats.

Politie probeert daders te achterhalen en vraagt hiervoor u medewerking

Kijk goed naar het uiterlijk van onbekende bezoeker(s), noteer dit voor de zekerheid. Probeer ook bij vertrek van onbekenden het kenteken van een eventueel voertuig te zien en te noteren. Twijfelt u achteraf over de oprechtheid van een bezoeker, of mist u goederen, bel dan direct 112 (als de dader nog in de buurt is) of 0900-8844 en meldt dit direct. Laat spullen staan die door de onbekenden zijn aangeraakt in verband met mogelijk bruikbare sporen.

Tips om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van een babbeltruc

 • Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
 • Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom.
 • Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
 • Medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij en zelfs de thuiszorg komen nooit onaangekondigd bij u aan de deur. Zij maken altijd vooraf een afspraak!
 • Vraag bij twijfel om een legitimatie, ook als de persoon zegt namens de gemeente, een bedrijf of een instelling te komen. Indien u dan nog twijfelt aan diens goede bedoelingen, is het verstandig om vóór dat u de persoon binnenlaat ter controle te bellen naar het betreffende bedrijf of instantie.
 • Personen die zich niet kunnen of willen legitimeren, laat u gewoon niet binnen. Als u het niet vertrouwt, bel dan direct de politie via telefoonnummer 112 en geef het signalement door van de persoon die aan de deur stond.
 • Geef nooit uw bankpas en/of pincode af. Ook niet aan medewerkers van de bank of politie.

Voelt u direct wantrouwen tegen onbekende bezoekers en/of zijn de daders zijn nog in de buurt, bel dan direct de politie via alarmnummer 112.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top