donderdag, januari 17, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Berezinakabinet in Hermitage Amsterdam herdenkt rol Nederlanders in leger Napoleon
Berezinakabinet in Hermitage Amsterdam herdenkt rol Nederlanders in leger Napoleon

Berezinakabinet in Hermitage Amsterdam herdenkt rol Nederlanders in leger Napoleon

  • Nederland
  • Oversteek ijskoude Berezina werd mogelijk door Nederlandse bruggenbouwers Op zaterdag 28 maart aanstaande wordt, als onderdeel van de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine, het Berezinakabinet geopend. Hier komt de rol tot leven van de Nederlanders die in het Napoleontische leger dienden.
  • image002
  • Hermitage Amsterdam
  • http://www.hermitage.nl
  • pressoffice@hermitage.nl
  • image003

Jan Hoynck van Papendrecht, Hollandsche Infanterie bij de bruggen over de Berezina, 1812, uit de serie Schoolplaten voor de vaderlandse geschiedenis, 1911

Napoleons Grande Armée was in 1812 na een snelle opmars tot in Moskou gekomen, maar trof daar een verlaten stad zonder voorraden. Toen ook de winter nog inviel zag hij zich gedwongen terug te keren. De terugtocht pakte gruwelijk uit, met als dieptepunt de oversteek van de Berezina (nu in Wit-Rusland). Vele duizenden soldaten kwamen daarbij om het leven, maar mede dankzij een heldenrol van Nederlandse pontonniers konden ook duizenden levens worden gered.

Aan de hand van nagelaten objecten, in bruikleen gegeven door nazaten van Nederlandse soldaten in de Grande Armée, komen de verschikkingen van die tijd tot leven. Tot de bruiklenen behoren dagboeken, prenten, onderscheidingstekens, persoonlijke bezittingen en een originele kogel die een van de soldaten verwondde. De meeste objecten komen uit privécollecties en worden voor het eerst tentoongesteld. Een interactieve soundscape van de beroemde schoolplaat van Hoynck van Papendrecht laat de oversteek van de ijskoude rivier indringend voelen.

Nazaten van de bovengenoemde soldaten zullen aanwezig zijn bij de persbijeenkomst van de tentoonstelling op vrijdag 27 maart, 9.30 uur.

Aanmelden via hermitage.nl/persconferentie.
Bovenstaande hires beelden zijn op aanvraag beschikbaar via pressoffice@hermitage.nl.

Alexander, Napoleon & Joséphine, een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage. 28 maart – 8 november 2015

De Hermitage Amsterdam brengt 200 jaar na de Slag bij Waterloo een meeslepend verhaal over het leven van tsaar Alexander I, Napoleon Bonaparte en zijn grote liefde Joséphine de Beauharnais. De tentoonstelling bevat hoogtepunten uit haar indrukwekkende kunstcollectie met Hollandse en Italiaanse meesters zoals Potter, Van der Werff, Canova en Luini, waarvan het aanwezige werk lang werd aangezien voor een Da Vinci. De aanvankelijke vriendschap tussen de twee keizers ontaardde in een verbijsterende oorlog in 1812, die voor Napoleon dramatisch afliep met de oversteek van de ijskoude Berezina.

Het was een keerpunt in de geschiedenis. De grote zaal biedt een indrukwekkende presentatie van de oorlog. Napoleon was verslagen, Alexander paradeerde als overwinnaar Parijs binnen en raakte bevriend met ex-keizerin Joséphine, die hij graag opzocht in haar Château de Malmaison. Na een wandeling met hem vatte ze kou en stierf een paar dagen later. Haar nalatenschap is buitengewoon indrukwekkend. Zo drukte ze een blijvend stempel op vele Europese koningshuizen, aangezien nakomelingen van haar de tronen bezetten van België, Denemarken, Luxemburg, Noorwegen en Zweden.

Kogel uit de nek van Henrikus van der Linden
Gewond geraakt tijdens de slag bij Berezina op 27 november 1812. De kogel werd in Nederland verwijderd en bewaard in een doosje met een later opschrift: H. van der Linden, geblesseerd 27 november 1812. Geboren 8 september 1784, overleden 6 november 1846 (Bijlage)

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top