vrijdag, november 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Betalen met de opbrengst van je eigen zonnestralen
Betalen met de opbrengst van je eigen zonnestralen

Betalen met de opbrengst van je eigen zonnestralen

  • Nederland
  • De zevende editie met oplossingen voor wereldproblemen staat in NRC Next. Deze week worden de oplossingen van Wim Michels gepubliceerd. Wim strijdt tegen de uitputting van de aarde en zwaarlijvigheid. Daarnaast heeft hij een oplossing voor zwerfafval en bedacht hij de republiek voor zieke kinderen.
  • Het ei van Columbus
  • info@dutchlabel.nl

Betalen met zonnestralen

Dat de fossiele brandstoffen steeds schaarser worden is een feit. De vraag is alleen over hoeveel jaar de voorraden op zijn. De gevolgen voor de economie zullen desastreus zijn, laat staan voor de mensheid. Waarom is het dan toch nog te kostbaar om te investeren in een schone economie? Of zijn de fossiele brandstoffen niet gewoon te goedkoop? “In ons economisch verkeer draait alles om toegevoegde waarde. Om tot een eindproduct te komen stopt elke partij er wat energie in. Eigenlijk kun je dus beter praten over toegevoegde energie. We gaan naar een wereld waarin we zelf onze energie opwekken en verhandelen”, vertelt Wim. Vandaar dat in een brainstormsessie van de Hallo© Academie de current ontstond, een nieuw betaalmiddel gebaseerd op zelf opgewekte energie. De motivatie om zelf schone energie te gaan produceren zal enorm zijn. Zelfs op een stormachtige dag zullen mensen lachen, want de volgende dag kunnen ze weer nieuwe kleding kopen met hun eigen opgewekte windenergie.

GPS tegen de kilo’s

Het is wereldwijd bekent dat zwaarlijvigheid onder volwassenen uitgroeit tot een epidemie, maar nu blijkt ook dat het aantal zwaarlijvige kinderen ernstig snel groeit. Alleen in Amsterdam al hebben meer dan 30.000 kinderen en jongeren overgewicht of zwaarlijvigheid. Dat is één op de vijf kinderen. Michels stelt: “Computergames en de tablets zorgen ervoor dat de kinderen blijven zitten op de bank, maar deze technologie kan natuurlijk ook worden gebruikt om de kinderen weer in beweging te krijgen.” Kinderen willen graag spelen, waarom gebruik je de smartphone dan niet om een spannende game te maken waarbij de straat het strijdtoneel wordt? Samen met je vrienden een avontuur beleven in jouw eigen buurt, via de smartphone, zoals het veroveren van een virtuele vlag die ergens op een GPS-locatie bij jou in de buurt is geplant. Betrek de scholen erbij en zorg dat er grote prijzen te winnen zijn. De winnaar met de meeste stappen krijgt een prijs van de leraar. Speel die kilo’s eraf!

Propjes rapen: geeft korting op je premie

De kans om te sterven aan een hartaanval is in Nederland nog nooit zo klein geweest: ongeveer 1%. Onze welvaart zorgt er namelijk voor dat de gezondheidszorg van een ongekend niveau is. Dezelfde welvaart is wel weer hoofdverantwoordelijk voor hetgeen dat we bestrijden. Denk aan typische welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en obesitas. “Voorkomen is beter dan genezen”, stelt Wim Michels. Dus waarom zit preventie niet standaard in het basispakket van elke zorgverzekering? Geef iedereen een korting op zijn premie bij het lopen van een marathon of geef een cadeau aan iemand die een sporttoernooi heeft gewonnen. Maak het laagdrempelig en de extra kosten zullen zich uiteindelijk terugbetalen op de lange termijn. Of combineer een maatschappelijk probleem met een gezondheidsprobleem. Stimuleer iedereen meer te bewegen en tegelijk het zwerfafval van straat te halen. Dan heb je twee in één: een fitter lijf, minder straatvuil en korting op je premie.

Paspoort tot een gewoon leven

Chronisch zieke kinderen hebben vaak moeite om op te groeien als ‘gewoon kind’. De binnenkant van een ziekenhuis is vaak het enige wat ze zien. Ze kunnen niet naar school gaan, niet spelen met hun klasgenoten of hun favoriete sport uitoefenen. We vroegen Wim Michels en zijn Hallo©  Lab voor een oplossing. Hij bedacht ‘The Republic of Jabberonia’ een online community voor zieke kinderen (to jabber = chatten). Een speciaal paspoort is nodig om toe te treden tot deze Republiek, want hier kunnen de kinderen zichzelf zijn of totaal iemand anders en vergeten dat ze ziek zijn. ‘The Republic of Jabberonia’ is uitermate geschikt om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen, stoer te doen, te flirten, je mening te geven en/of uitdagingen aan te gaan en dan 24 uur lang.

Het ei van Columbus door conceptdenkers en publiek

Het ei van Columbus is een platform en een binnenkort te verschijnen boek met daarin ‘de beste methode om samen tot vernieuwende oplossingen te komen.’ Monique Juffermans, initiatiefnemer van de denktank en eigenaar van conceptbureau Dutchlabel in Amsterdam, bracht de 10 conceptdenkers bij elkaar. In samenwerking met NRC Next zette zij een forum op van exceptionele conceptdenkers met bewezen creatief oplossend vermogen en vroeg hen oplossingen te bedenken voor actuele maatschappelijke problemen. Ook biedt het forum aan iedereen de mogelijkheid mee te doen.

Over Content Editor U

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top