dinsdag, september 25, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / BetterBagels heeft cold-brewed coffee primeur in Nederland
BetterBagels heeft cold-brewed coffee primeur in Nederland

BetterBagels heeft cold-brewed coffee primeur in Nederland

  • Nederland
  • Na de introductie van cold-brewed coffee op de Horecava vorige week, heeft BetterBagels in Liden nu de primeur met de langzaamste koffie van Nederland.
  • Frank Zweerus (Links) en Eric Beek (Rechts) voor de etalage van BetterBagels bij de eerste Cold-brewed coffee dripper
  • BetterBagels
  • www.betterbagels.nl
  • info@BetterBagels.nl
  • Over Village Bakery - BetterBagels: Village Bakery is een ambachtelijke bagelbakerij / lunchroom in Leiden waar ambachtelijke bagels worden gemaakt. Deze ‘BetterBagels’ worden dagvers en uitsluitend van eerlijke (zoveel mogelijk biologische) ingrediënten gemaakt, volgens het traditionele New York process. Dat betekent dat de productie minimaal 12 uur duurt, waardoor het deeg veel smaak kan ontwikkelen, en dat de bagel wordt gekookt voordat hij wordt gebakken. Dit geeft de bagel zijn aparte ‘bite’. Recentelijk heeft BetterBagels de prijs gewonnen voor het ‘Lekkerste broodje van Leiden 2013’. Village Bakery is de enige ambachtelijke bagelbakkerij in zijn soort in Nederland. Door de open bakkerij kun je ook nog eens zien hoe de bagels gemaakt worden. Over Illimani: De biologische Illimani koffie wordt al sinds 1993 op kleine schaal door Illimani direct geïmporteerd uit de hooglanden van Bolivia. De omstandigheden voor het kweken van koffiebonen zijn daar zo goed dat de bonen voor de filter koffie uit een ‘single region’ komen en bonen voor espressokoffie zelfs van een ‘single estate’ komen. Dit betekent dat de koffie niet ‘geblend’ wordt met bonen vanuit andere plantages, regio’s of landen, zoals vaak gebruikelijk is. Hierdoor is de koffie perfect traceerbaar en weten wij zeker dat de koffieboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun bijdrage aan ons heerlijke bakje koffie. Sinds kort voert Illimani ook specialties koffie uit Colombia en importeren zij de cold-brew drippers die zich uitstekend lenen om deze koffie optimaal tot zijn recht te laten komen. “Vanaf dag één hebben wij de keuze voor kwaliteit gemaakt” zegt Frank Zweerus, eigenaar van Village Bakery - BetterBagels. ”Ons motto is niets voor niets ‘Heerlijk, Eerlijk en Ambachtelijk’ en daarbij staat smaak dus voorop. Daarnaast proberen wij het altijd zo eerlijk mogelijk te doen, en als het kan kiezen wij voor kleinschalig en ambachtelijk. Voor deze heerlijke koffie moet je wat geduld hebben en met verse bagels is het niet anders. Wij maken onze BetterBagels als enige in Nederland volgens de traditionele New York methode dagvers in de winkel. Dit proces duurt ook minimaal 12 uur. Dan kunnen we ook net zo goed meteen de koffie zetten, dan is het gelijktijdig klaar.” zegt Frank met een grijns op zijn gezicht. ”We zitten weliswaar in de fast service sector, maar leveren feitelijk slow food producten.” ; fon �ml�h �h�;color:black;mso-no-proof:yes'>
  • Yama Cold-drip tower (Large)
Leiden, 20 januari 2014 – Sinds vandaag heeft BetterBagels de langzaamste koffie van Nederland. Je kon altijd al terecht bij BetterBagels voor heerlijke espresso koffie. En ook slow coffee is al sinds de opening, nu bijna twee jaar geleden, te verkrijgen. Dit is filterkoffie die per kopje vers wordt gezet met een éénpersoonsfilter.

Sinds vandaag is er bij Betterbagels nog langzamere koffie te krijgen. Het wordt met ongeveer één druppel per seconde gezet met ijswater. Dit wordt ook wel ‘cold-brewed coffee’ genoemd. In Azië is dit al langer een bekende manier van koffie zetten. Frapant genoeg wordt het bijvoorbeeld in Japan vaak ‘Dutch Coffee’ genoemd, terwijl wij het in Nederland eigenlijk nog niet kennen.

Het zetten van een kan koffie duurt ongeveer 12 tot 18 uur. Daarna wordt de koffie bewaard in de koelkast, en volgens kenners is die na een tweetal dagen optimaal op smaak.

“Vanaf dag één hebben wij de keuze voor kwaliteit gemaakt” zegt Frank Zweerus, eigenaar van Village Bakery – BetterBagels. ”Ons motto is niets voor niets ‘Heerlijk, Eerlijk en Ambachtelijk’ en daarbij staat smaak dus voorop. Daarnaast proberen wij het altijd zo eerlijk mogelijk te doen, en als het kan kiezen wij voor kleinschalig en ambachtelijk. Voor deze heerlijke koffie moet je wat geduld hebben en met verse bagels is het niet anders. Wij maken onze BetterBagels als enige in Nederland volgens de traditionele New York methode dagvers in de winkel. Dit proces duurt ook minimaal 12 uur. Dan kunnen we ook net zo goed meteen de koffie zetten, dan is het gelijktijdig klaar.” zegt Frank met een grijns op zijn gezicht. ”We zitten weliswaar in de fast service sector, maar leveren feitelijk slow food producten.”

“Deze cold-brewed coffee past goed bij de filosofie van BetterBagels. “vult Eric Beek van Illimani koffie aan. “De belangrijkste reden om koffie koud te zetten is namelijk dat de smaak van de koffie nog beter tot zijn recht komt. Zuren en bittertjes die normaal altijd in de koffie zitten blijven achterwege omdat de koffie nooit in contact komt met heet water. En omdat we alleen koud water,  zwaartekracht en geduld nodig hebben is de impact op het milieu minimaal. ”

Eric importeert al sinds 1993 biologische koffie uit Bolivia onder de merknaam Illimani. Door zijn passie voor lekkere koffie reist hij regelmatig de wereld over op zoek naar de lekkerste koffie. Op een van zijn laatste reizen liep Eric min of meer toevallig tegen deze cold- brewed coffee aan, en was meteen verkocht. “De smaak is echt sensationeel, en je proeft alle smaakcomponenten afzonderlijk in deze koffie en dat is echt uniek.” Sinds de introductie op de Horecava vorige week krijgt hij veel aanvragen. BetterBagels is nu de eerste locatie waar de cold-brewed coffee gedronken kan worden. BetterBagels was gelijk net zo enthousiast als ik, en we hebben al lang een goede relatie.  “Een grappig detail is dat in 1993, natuurwinkel de Brandnetel de eerste winkel in Nederland was waar Illimani koffie verkocht werd. En nu 20 jaar later, is het weer Leiden dat voorop loopt, dit keer met cold-brewed coffee bij BetterBagels. De Brandnetel en BetterBagels zitten namelijk op een steenworp afstand van elkaar.”

Sinds vandaag is er bij Betterbagels nog langzamere koffie te krijgen. Het wordt met ongeveer één druppel per seconde gezet met ijswater. Dit wordt ook wel ‘cold-brewed coffee’ genoemd. In Azië is dit al langer een bekende manier van koffie zetten. Frapant genoeg wordt het bijvoorbeeld in Japan vaak ‘Dutch Coffee’ genoemd, terwijl wij het inNederland eigenlijk nog niet kennen.

Het zetten van een kan koffie duurt ongeveer 12 tot 18 uur. Daarna wordt de koffie bewaard in de koelkast, en volgens kenners is die na een tweetal dagen optimaal op smaak.

Over FrZwe

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top