donderdag, november 15, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Bewakingscamerabeelden vallen onder EU-regels
Bewakingscamerabeelden vallen onder EU-regels

Bewakingscamerabeelden vallen onder EU-regels

  • Europa
  • Opnames van personen door een (particuliere) bewakingscamera vallen onder EU-regels voor bescherming van persoonsgegevens. Maar bij het toepassen van die regels mag rekening worden gehouden met de belangen van degene die de camera heeft opgehangen, bijvoorbeeld omdat deze zijn bezit of familie wil beschermen. Deze uitspraak deed het Hof van Justitie van de EU in een nogal bizarre zaak rond een Tsjechische vandaal.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjpmfar26jyb/nieuws/bewakingscamerabeelden_vallen_onder_eu?ctx=vhsjhdfktnpb&tab=0

Die was namelijk gefilmd toen hij in 2007 met een katapult het raam van het huis van een Tsjechische familie aan diggelen schoot. Omdat de familie al diverse keren was lastiggevallen, was een bewakingscamera opgehangen gericht op de openbare weg. De Tsjech stapte naar het instituut voor bescherming van persoonsgegevens in zijn land. Hij vond namelijk dat onrechtmatig met zijn persoonsgegevens was omgesprongen.

Aanvankelijk stelde het instituut de vandaal in het gelijk. De familie kreeg een boete omdat ze zonder toestemming van de vandaal gegevens van hem had vastgelegd. In een hoger beroep kwam het instituut er niet meer uit en wendde het zich tot het Europese hof.

Dat erkent nu dat opname’s van bewakingscamera’s persoonsgegevens zijn die onder de EU-regels vallen wat de verwerking betreft. Aan een van de belangrijkste voorwaarden in die EU-richtlijnen om die te gebruiken kan echter in dit soort gevallen nogal moeilijk worden voldaan: de persoon informeren dat zijn gegevens worden gebruikt.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top